reklama

Argumenty penzijních společností v předvečer důchodové reformy

redakce dne 31. 12. 2012 - 00:00

Přinášíme přehled nejčastějších argumentů penzijních společností proč se zapojit do druhého pilíře důchodové reformy.
 

Penzijní reforma začne úderem půlnoci z 31. prosince 2012 na 1. ledna 2013. Prozkoumali jsme několika argumentů penzijních společností, proč se zúčastnit důchodové reformy, potažmo jejího druhého pilíře.

Nízké povědomí aneb Vysvětli a prodej

Penzijní společnosti se musejí nejdříve popasovat s nízkým povědomím o důchodové reformě, které panuje mezi širokou veřejností. Podle průzkumů veřejného mínění většina obyvatel reformě penzí nerozumí. Podle výzkumu agentury STEM/MARK z října 2012 by byl ochoten pouze jeden člověk z deseti dobrovolně vstoupit do druhého pilíře.

Ten, kdo srozumitelně vysvětlí princip důchodové reformy, bude mít vyhráno a klienti se mu pohrnou. Nepůjde však o prodej produktů v rámci druhého a třetího pilíře, avšak o investiční a pojistné produkty v rámci tzv. „čtvrtého pilíře“, respektive penzijního plánu.

Peníze nikdo nevytuneluje

Častou, avšak naprosto lichou, obavou je strach lidí z možné situace, že se peníze penzijních společností nějakým způsobem ztratí, vedení penzijních společností je vytuneluje apod. Tato obava je rovněž naprosto bezpředmětná. Prazáklad této obavy lze nalézt v dobách budování kapitalismu v Čechách během 90. let 20. století. Tomuto „podnikání“ udělalo konec zpřísnění legislativy a regulatorní dohled České národní banky.

Během posledních zhruba 12 let ze žádné investiční společnosti peníze nezmizely. Nebudeme-li počítat s přirozeným poklesem hodnoty podkladových aktiv, které jsou na denním pořádku, avšak je nelze přičítat nekalému jednání správců fondů.

Po volbách dojde k novým pořádkům

Trochu drakonické komunistické heslo, kterým je uvozena tato pasáž, má za účelem následující sdělení. Důchodová reforma může doznat znatelných změn již po volbách do poslanecké sněmovny, které proběhnou v létě 2014. Opoziční Česká strana sociálně demokratická si již nyní dělá zálusk na vítězství a hlásá, že reformu penzí zruší. Jenže volby jsou v nedohlednu, stejně jako vítězství této partaje, které zatím patří do říše pohádek.

Odkloňte peníze ze státní pokladny

Opt-out, čili vyvedení části finančních prostředků plynoucí do státní pokladny v rámci sociálního pojištění, má u penzijních společností silné zastánce. Jenže se neříká příliš nahlas, že právě ona chybějící tři procenta budou znamenat snížení starobního důchodu v rámci prvního pilíře.

I tento argument se dá snadno vyvrátit. V Česku je stále nízká finanční gramotnost obyvatel. Na základě této skutečnosti lze odvozovat, že lidé si mohou vstupem do druhého pilíře spíše uškodit, než pomoci. Stále je lepší „ztratit“ tři procenta v rámci solidárního sociálního pojištění a jeho přerozdělování na starobních důchodech, než o ně přijít špatně nastavenou investiční strategií a nedodržení základních investičních pravidel.