reklama

AWD a OVB: Těžkosti třípísmenkových finančně-poradenských společností

redakce dne 07. 04. 2011 - 00:00

Na finančně-poradenském trhu jde o známé, velké a relativně zaběhnuté firmy. Společnosti OVB a AWD mají společnou historii. Jak se nyní ukazuje, tak i podobný osud. Čeká ostatní hráče na trhu v budoucnu stejný vývoj událostí?

O finančně-poradenských společnostech byly popsány stohy papírů, kvůli nimž padl nejeden vzrostlý les, případně bylo vytvořeno nespočet internetových stránek. Jedno, zda se pisatelé vyjadřovali kriticky anebo obdivně. Firmy operující v oboru finančního poradenství spojuje několik prvků. Jde vesměs o společnosti řízené na základě multilevel marketingu. Ten má výhodu v rychlém odměňování pracovníků podle dosažených výsledků. Funguje jednoduchá logika, že čím výše je poradce v hierarchii, tím má vyšší provize a samozřejmě i odpovědnost a naskýtají se mu další možnosti, jak dosáhnout svých cílů. Čtěte více: Přijmeme finančního poradce. Zn.: plat 60 tisíc korun

Co znamená zkratka AWD?

Pod bývalou zkratkou AWD se skrýval německý název Allgemeiner Wirtschaftsdienst, tj. Všeobecné hospodářské služby. Společnost byla založená v Německu v roce 1988 se sdílem v Hannoveru.

AWD ČR si zakládá na nenásilném mediálním obrazu

Málokdo ví, že německá společnost AWD vznikla oddělením z německé společnosti OVB Allfinanz. Stalo se tak v roce 1988, kdy AWD původně vznikla. Do dnešních dnů je firma zastoupená v osmi zemích. Alespoň to uvádí internetová encyklopedie Wikipedia. Zajímavé je, že na Wikipedii nejsou k nalezení žádné negativní informace o této firmě. Jde například o aféru okolo akcií společnosti Immofinanz anebo o hromadné žaloby rozzuřených klientů na rakouskou pobočku této firmy. Článek na Wikipedii tak budí dojem, že ho napsal nějaký kreativec, jenž dostal za úkol pět ódy na tuto finančně-poradenskou společnost. AWD tak v internetových vyhledávačích na první pohled vypadá jako bezproblémová firma.

Mediální politika AWD se tak podstatným způsobem liší od společnosti Partners for Life Planning, která v jednu chvíli byla takřka ve všech ekonomicky orientovaných médiích. Poměrně agresivní propagační kampaň Partners měla za následky, to, že na ní byla tuzemských ekonomických novinářů značně alergická. V mnoha redakcích panoval nepsaný zákon, že s Partners se nemluví a nepíší se o ní články. Čtěte více: Když se řekne: Partners. Finanční poradenství jinak

AWD ČR potkal stejný osud jako OVB Allfinanz

Jestliže odhlédneme od toho, jak se která firma prezentuje v médiích, začíná mít AWD ČR podobný osud jako OVB, jež byla založena v roce 1970 v Německu. Během jednoho desetiletí OVB vyrostla ve velkou multilevelovou firmu, ve které se začaly střetávat jednotlivé vize vrcholných členů top managementu. To vyústilo na konci 80. let minulého století v odchod části struktury, která začala provozovat své finanční poradenství pod zkratkou AWD (z německého Allgemeiner Wirtschaftsdienst, tj. všeobecné hospodářské služby).

Stejný osud potkal i českou odnož OVB a to v roce 2007, kdy oddělením dvou zemských ředitelství vznikl základ pro společnost Partners for Life Planning, která velice rychle zaujala přední místo v oblasti finančního poradenství. Od začátku měla společnost Partners výhodu v relativně známých osobnostech, kteří ji navíc vlastnili. Šlo zejména o Tomáše Prouzu a Pavla Kohouta. Zbylí dva akcionáři – Kateřina Palková a Jan Majer – byli známí jen úzkému okruhu odborné veřejnosti.

Co znamená zkratka OVB?

OVB je zkratka z německého Organisation zur Vermittlung von Bausparverträgen, který se dá přeložit jako Organizace zprostředkovávající spořicí smlouvy.

V podobné situaci, ve které byla společnost OVB před čtyřmi lety se nachází i AWD ČR. Z jejích struktur odchází část poradců, která míří do nově vzniklé společnosti Maxis Group. Stejně jako při vzniku Partners i teď je část finančních poradců české pobočky AWD nespokojená s vedením firmy. Zatímco v jiných oborech odchod části zaměstnanců vesměs neznamená založení nové společnosti, v oblasti finančního poradenství je vstup do odvětví relativně snadný. Nemusíte mít v zádech žádného silného hráče. Stačí mít obchodní zkušenosti a smlouvy s několika finančními institucemi, případně s velkoobchodem typu Broker Trust. Čtěte více: Broker Trust: Alternativa pro finanční poradce

AXA jako společný jmenovatel Partners a Maxis

Společným jmenovatelem nově vzniklých společností jakými jsou Partners a nyní i Maxis je pojišťovací skupina AXA. Ta stojí podle prvních informací i za Maxis Group, která právě v těchto dnech vzniká.