reklama

Bankomaty a pobočky: Vyhrávají spořitelny

redakce dne 19. 07. 2013 - 01:00

Česká spořitelna má nejvíce bankomatů, ta Poštovní nejvíce poboček. Letní várka čísel počtu bankomatů a bankovních poboček.
 

Největší síť bankomatů má v České republice již zmíněná Česká spořitelna. Ta provozuje 1496 bankomatů. Na paty jí šlape ČSOB spolu s Poštovní spořitelnou mají 921 bankomatů. Třetí a čtvrté místo zaobírá GE Money Bank se 707 bankomaty, o čtyři stroje na peníze méně má Komerční banka. Žádná další banka v tuzemsku nemá ve své síti nad 200 bankomatů. O jeden méně má UniCredit Bank. Raiffeisenbank s 145 ATM (anglické označení pro bankomat; Automated Teller Machine) zaobírá šestou příčku. Ostatní banky se počtem bankomatů přes stovku nedostanou. Čtěte také: Bankomaty a platby u obchodníků vs hotovost

Jde to i bez bankomatů

Některé bankovní domy je dokonce ani neprovozují. Pronajímají si tak zařízení větších bank. Podobně jsou na tom i družstevní záložny. Oba typy finančních institucí hojně využívají bankomatovou síť Československé obchodní banky.

Celkem bylo v tuzemsku v minulém roce 4299 bankomatů. Banky z našeho výčtu jich provozovaly 4171.

„Nejvíce“ poboček má Poštovní spořitelna

Nejhustější pobočkovou síť má Poštovní spořitelna. Využívá na 3300 poboček České pošty, na kterých má alespoň jednu přepážku. Ve větších městech má několik desítek finančních center. Avšak ani toto prvenství nemusí být pro klienty Poštovní spořitelny výhrou. Na většině pobočkách Poštovní spořitelny nabízejí pracovníci této banky omezené bankovní služby. Náročnější služby musí klienti řešit na větších pobočkách, které jsou regulérními bankovními pobočkami.

Bankovní pobočky jsou důležitou součástí provozování banky. Probíhá zde interakce mezi bankovním poradcem a klientem. Na rozdíl od finančních poradců vznikají nové obchody bank především na jejich pobočkách.

Když odmyslíme chytlavou informaci v titulku, regulérním vítězem v počtu poboček je Česká spořitelna, která jich provozuje 653. Komerční banka zaobírá druhou příčku s 397 bankovními pobočkami. Třetí místo patří ČSOB a Poštovní spořitelně. Tato finanční skupina jich provozuje 325. Nejméně poboček mají nové nízkonákladové banky jako je Air Bank, Equa Bank, Zuno nebo Citibank. Čtěte také: Air, Equa, Zuno: Kdopak půjde z kola ven?