reklama

Bezkontaktní platební karty dobývají Česko

redakce dne 19. 02. 2013 - 00:00

Nástup a zavedení bezkontaktních platebních karet v tuzemsku je rychlý. Loni jich bylo 700 tisíc, letos jich budou dva miliony.
 

Využití platebních karet jako takových je mimořádně široké. Při správném postupu je používání karet bezpečnější, než s sebou nosit hotovost. Do hry v posledních dvou letech vstupují vylepšené karty – bezkontaktní – které zrychlují platby v běžných situacích. Banky si od zavedení bezkontaktních platebních karet slibují především vyšší počet menších transakcí. Spokojenější by měli být i samotní obchodníci a provozovatelé různých platebních terminálů přijímající hotovost, jedno zda jde o mince nebo bankovky.

Jak fungují bezkontaktní platební karty

Bezkontaktní platební karty fungují na úplně stejném principu jako standardní platební karta. Jen s tím rozdílem, že u transakcí do 500 korun není potřeba zadávat PIN. Respektive ho zadávat můžete, pokud si to u své banky vyžádáte. V opačném případě bude platební terminál PIN požadovat náhodně a to kvůli ověření majitele banky a zamezení její zneužití. Zaplatíte-li bezkontaktní platební kartou platbu nad 500 korun, terminál zprostředkovávající transakci si vyžádá zadání PINu. Bezkontaktní karty budou vyžadovat potvrzení platby PINem v těch případech, kdy dojde k několika transakcím rychle po sobě.

Představme si běžnou situaci v supermarketu. Právě jste požádáni pokladní o uhrazení nákupu. Bezkontaktní kartu přiložíte na vyznačené místo na platebním terminálu. Ve zlomku vteřiny dojde k ověření zůstatku na vašem bankovním účtu, odečtu peněz z konta a zaslání obchodníkovi příslušných informací, že jste solventní. Celá tato operace proběhne dvakrát až třikrát rychleji než při placení běžnou kartou a ověřování platby PINem. Netřeba se obávat, že platba za jeden nákup se započte vícekrát.

Využití bezkontaktních karet

Největší využití bezkontaktních karet však neskrývají jen super a hypermarkety. Vyplatí se všude tam, kde je potřeba platit malé platby – třeba v trafice za úhradu novin či poštovních známek, v parkovacím či nápojovém automatu, fastfoodech anebo v dopravních prostředcích městské hromadné dopravy.

Jak se vyvíjí český trh?

Tuzemský trh bezkontaktních platebních karet se vyvíjí dynamickým tempem. Podle analýz společnosti Global Payments Europe by mělo být v roce 2014 v Česku na čtyři miliony bezkontaktních karet. V minulém roce jich bylo 700 tisíc. Letos se počet bezkontaktních karet odhaduje na dva miliony, které bude možné přijímat na 15 až 20 tisících místech. O rok později těchto míst by mělo být zhruba 40 tisíc.

Vzroste důraz na finanční gramotnost

S rozšiřováním bezkontaktních karet vzrostou požadavky na bezpečnost a finanční gramotnost jejich uživatelů. Drobnější komplikace vidíme především v oblasti ohledně (ne)zadávání PINu a náhodných ověřování transakcí.