reklama

Jaké akcie jsou bezpečné?

redakce dne 18. 03. 2022 - 00:00

V dobách nejistoty se vyplatí investovat do akcií ve stabilních a cyklických odvětví.

Pojem bezpečná akcie je zavádějící. Bezpečné investiční aktivum nemůže z podstaty věci tvořit kolísání jeho hodnoty. Kolísavé výnosy rovněž zvyšují zátěž pro odhad výkonu akciového portfolia. Přesto existují tržní segmenty, které jsou bezpečnější než zbytek trhu. Podobně na tom jsou i akcie konkrétních společností.

Akciové portfolio lze budovat na základě celé řady kritérií a strategií. Dvě nejzákladnější strategie je růstová a hodnotová. Kritéria, nebo též diverzifikace, se mohou zaměřovat na regiony, obory, země, měny a nespočet dalších vlastností, které vás napadnou.

Nakupování akcií podle ekonomických cyklů

Při nakupování akcií se vyplatí přihlédnout i k aktuálně probíhajícímu cyklu ekonomiky. Na začátku krize mohou být značně nevýhodné tituly výrazně profitující z ekonomického boomu. Hrozí reálné riziko, že jejich hodnota ještě poklesne. Poučený investor ví, že by neměl časovat nákupy. Nákupy akcií vyrábějících a prodávajících luxusní zboží by si měl každý v dobách recese pořádně rozmyslet.

Velkou kapitolou je měnové riziko. Nemáte-li příjmy v dané měně, je vhodnější do ní neinvestovat. Případně se zaměřit na jednu, nebo dvě měny a v nich obezřetně nakupovat vhodné akciové tituly.

Dlouhodobě se vyplatí nakupovat cenné papíry stabilních odvětví, kterých je na trhu zastoupeno široké množství.

Tradičně stabilní odvětví

Zdravotnictví
Potravinářství (prodej a výroba potravin a nápojů)
Farmaceutický průmysl
Pojišťovnictví
Hygiena, drogerie
Tabákové výrobky
Utility (plyn, elektrická energie, voda)
Telekomunikace a internetová infrastruktura

Akciové tituly se nazývají jako defenzivní akcie. Jiné zdroje uvádějí cyklicky neutrální a proticyklické.

Cyklické sektory

Odvětví, které se dají označit jako cyklické sektory, jsou takové, kde se v dobách recese snižuje zájem o dané výrobky. Typicky jde o automobily, elektroniku, cestovní ruch a luxusní zboží.

Cyklické neutrální sektory

Jako cyklicky neutrální sektory jsou takové obory, které nejsou závislé na aktuálním výkonu ekonomiky. V dobách hospodářských propadů se daří výrobkům a službám určených pro běžnou spotřebu. Patří sem především výrobce a prodejci potravin, hygienických potřeb a drogistického zboží.

Anticyklické sektory

V dobách ekonomické recese, která se zřejmě blíží, se daří firmám, které vyrábějí levnější substituty dražších výrobků (výrobci alkoholu, televizní společnosti). Ve špatných dobách mají tito výrobce tendenci k růstu.