reklama

Petr Hrubý z Broker Consulting: Budoucnost má poradenství s přidanou hodnotou pro klienta

redakce dne 18. 05. 2012 - 01:00

Trh finančního poradenství bude patřit těm, kteří dokáží nabídnout kvalitu, myslí si Petr Hrubý, generální ředitel Broker Consulting.
 

Na trhu finančního poradenství porostou jen ti, kteří dokážou pracovat kvalitně a přinesou klientům dostatečnou přidanou hodnotu. Zvyšování finanční gramotnosti pomůže pročistit trh, který trpí značnými rozdíly v poskytovaných službách, řekl v rozhovoru pro server investia.cz Petr Hrubý, generální ředitel poradenské společnosti Broker Consulting.

Jak hodnotíte minulý rok a začátek letošního roku na trhu tuzemského finančního poradenství?

Nejdůležitější změna probíhala v chování lidí. Ti přestávají věřit každému, kdo je navštíví s finančním produktem. Více si vybírají, komu své finance svěří. To v makroměřítku znamená přesun distribuce finančních produktů k nezávislým poradcům, kteří klientům přinášejí mnohem vyšší přidanou hodnotu.

Část zprostředkovatelů, kteří mají k dispozici pouze jednobarevná řešení, má kvůli tomu velmi těžký „denní chleba“. Prostě klienti už jednoduchý prodej „nebaští“. Celá řada těchto zprostředkovatelů jsou ale šikovní lidé a část z nich hledá novou příležitost u společností, kde nejsou omezeni rozsahem služeb klientům.

Například k nám z tohoto důvodu přišly v loňském roce desítky lidí. Nezávislé poradenství je pro ně sice nový svět, ale v praxi jsme si ověřili, že jim dokážeme pomoci velmi rychle se adaptovat.
Na začátku roku nás pak posílil i Petr Kopecký, který několik let působil na pozici generálního ředitele významné pojišťovny.

Jaké novinky nebo posuny očekáváte letos na trhu finančního poradenství?

Zesílení trendů z minulého roku. Mám pocit, že se vše přibližuje klientům a přidané hodnotě pro ně.

Také tu máme stále vyšší regulaci. Nebráníme se jí, pokud je rozumně nastavená. Ale paradoxně zatím reguluje nejvíce ty nejkvalitnější poradce na trhu. Ti, kteří to nemyslí se svými službami seriózně a dlouhodobě, si bohužel své cestičky najdou.

Velký průšvih hrozí zejména u distribuce druhého pilíře důchodové reformy. Pravděpodobně se tohoto segmentu zmocní účelově založené struktury, které nebudou ctít odbornost, objektivní přístup a zájem klientů.

Liší se nějak práce finančního poradce u nás a v zahraničí?

Ano. Řekl bych, že náš trh lze charakterizovat jako vícerychlostní. Najdeme zde velmi širokou škálu kvality poskytovaných služeb. Ve vyspělých státech nejsou rozdíly tak markantní. Spotřebitelé si umí už léta lépe vybrat.

V Čechách je totiž poradcem pracovník na přepážce pošty i vysoce odborně zdatný finanční konzultant. Jak moc se jejich služby liší, asi popisovat nemusím. Lidé se ale oprávněně ptají: „Jak se v tom mám vyznat?“

Co je největší slabinou a naopak silnou stránkou tuzemského finančního poradenství?

Slabinou je bezpochyby pošramocená pověst, se kterou se musíme vyrovnat. Částečně si za ni můžou finanční poradci sami. Částečně za ni může to, že se klienti na trhu vůbec neorientují a vidí trh jednolitě, nerozlišují jednotlivé typy služeb.

Silnou stránku naopak vidím v přidané hodnotě, kterou klienti získají od dobrých poradců. Přidanou hodnotou jsou jak splněné cíle – bydlení, renta, kvalitní zabezpečení, tak i konkrétní, rychle viditelné benefity: například o 700 korun nižší splátka hypotéky nebo o 20 procent levnější pojištění. Alespoň takto vypadá průměrný výsledek našich služeb v Broker Consulting.

Jak vnímáte konkurenci ostatních finančně-poradenských společností? Může z některé menší konkurenční firmy vyrůst společnost, která se zařadí do první pětky?

Samozřejmě může a pro trh by to mohlo být pozitivní. Na druhou stranu, nebude to mít lehké. Investovali jsme miliony do vývoje a zavedení finančního plánu a značné finance dáváme do vzdělávání našich lidí. Můžeme si to dovolit právě díky naší velikosti. Malé firmy takové možnosti hledají jen stěží. Musí šetřit, dělají vše v několika málo lidech a chybí jim letité zkušenosti.

Přečtěte si druhý díl rozhovoru: Petr Hrubý z Broker Consulting (II.): Finančně gramotní lidé benefitují na poradenství