reklama

Bydlení na venkově je změnou životního stylu

redakce dne 29. 04. 2013 - 00:00

Venkovská krajina může být natolik inspirativní, že člověk rád změní životní styl a vystěhuje se z města.
 

Český film Cesta z města, který natočil režisér Tomáš Vorel a do hlavní role obsadil herce Tomáše Hanáka, zachycuje fenomén úniku z metropole do vesnického způsobu života. Od vzniku snímku uplynulo přes jedno desetiletí. Jeho poslání je výmluvné i po letech. Hlavní hrdina vyměnil hektický život ve městě za poklidné rozjímání na venkově. Právě onen klid, pohodu a vřelé sousedské vztahy vyhledává stále více lidí.

Jenže ne pro všechny je život na vesnici nebo dokonce kdesi na samotě vhodný. Kromě souznění s přírodou musí každý adept o změnu životního stylu zvážit několik ryze pragmatických rozhodnutí.

Život na venkově není zadarmo

Přesunem z města na venkov ztratíte městský způsob života. To by nebylo ještě tak špatné, jako to, že celou řadu služeb, kterou jste byli ve městě zvyklí poptávat, na venkově nejsou. Tedy pokud se nebudete chtít spokojit nakupovat v místním koloniálu, chodit do jedné hospody a trávit čas ve sdružení dobrovolných hasičů, místních chovatelů nebo myslivců. A především všude dojíždět, ke kadeřníkovi, brát děti do školy apod. Nevíte-li o čem je řeč, podívejte se na dokument „Sejdeme se v eurokempu“, který na příkladu jedné plzeňské vsi ukázal, jak tamní místní tráví volný čas.

Vítanou změnou životního stylu a zpestření žití může být útěk z města.

Z finančního hlediska se nemusí přesun na venkov příliš projevit. Budete-li i nadále pracovat ve městě a z venkova dojíždět, výdaje za dopravu se promítnou do vašich životních nákladů. Na druhou stranu nemusejí být náklady zase tak vysoké. Zejména z důvodu přibývání práce, kterou lze vykonávat doma. To se týká svobodných a tvůrčích profesích, které mohou pracovat takřka z kteréhokoliv místa na planetě.

Máte vyřešené bydlení?

Největším jednorázovým výdajem bude koupě vhodné nemovitosti, případně její postavení. Máte-li domek po babičce, nevyhnete se ani případné rekonstrukci, která vás může finančně zatížit.

A právě v bytové otázce je zakopaný pes. Tomáš Hanák to ve své spanilé cestě z města vyřešil tím, že se nastěhoval do chaloupky ke své milé. Tím mu odpadla nutnost financovat bydlení, jenže ne každý má takové štěstí.

Venkovský způsob života nemusí být pro každého. Letní idyla v podobě dovolené, kdy nemusíte nic a jste doslova odříznutí od světa je sice krásná věc, ale s každodenním bytím na venkově se nedá srovnávat.

Proto je vhodné exit z města pečlivě zvážit a především propočítat. Aby nakonec nepřevážily nevýhody nad těmi pozitivními záležitostmi. A to by byla škoda.