reklama

Častá chyba: Peníze, bydlení a vrtkavost

redakce dne 20. 05. 2015 - 00:00

Představujeme častou chybu, které se dopouštějí lidé mající peníze na bydlení, avšak bytové potřeby prozatím neřeší.
 

Představte si následující situaci. Na spořicím účtu máte větší sumu peněz, třeba milion korun, kterou chcete v horizontu tří let použít na bydlení. Nyní přemýšlíte, jak s penězi naložíte. Existuje řada možností, kterak z nich získat užitek, byť investiční horizont nepatří mezi nejdelší. Čtěte také: Zhodnocení úspor: Pomalá a rychlá alternativa

Uložit milion korun na tři roky není těžké. Složitější je vyvarovat se především sofistikovanosti řešení.

Depozita jako základ

Nechat milion korun ležet tři roky na spořícím účtu nebo termínovaném vkladu není těžké. Avšak někteří lidé chtějí víc. Pro ně i pro jejich bankovní či finanční poradce jde doslova o výzvu, jak vše sestavit pro vzájemnou spokojenost. Pro klienta je důležitý profit plynoucí z výnosu a pro poradce je alfou a omegou provize, případně dobrá reference. Čtěte také: Výpovědní lhůty: Úskalí pro peníze

Základem řešení je, abyste se po třech letech shledali alespoň s nominální výší vašeho původního vkladu. Ukousne-li si z něho něco málo inflace, nemusí vás to přespříliš trápit. Stále lepší je ztratit pár procent hodnoty, avšak vizuálně stále mít na účtu stále onen milion korun, než ztratit 50, 100 nebo i více tisíc korun.

Řada lidí nemá ani tak problém s nulovým výnosem, jako s tím, když se nemohou dostat ke svým penězům včas a pokud možno k celé původní jistině.

Nebezpečné předčasné výběry

Zabijákem výnosů jsou předčasné výběry. Z depozit přespřílišnou ztrátu neutrpíte. Zvláště za předpokladu, že jste vložili peníze na vklad bez výpovědní lhůty. Maximálně budete muset bance nebo družstevní záložně uhradit smluvní pokutu ve výši jednotek procent. Ve šťastnějších případech ztratíte část výnosu z připsané úrokové sazby. Čtěte také: Kolik peněz získáte z „malé“ a „velké“ investice?

Naopak při předčasném ukončení investice mohou být ztráty více než nemilé a nepůjde již o ztracení zanedbatelného procenta dvou jako u depozit.

Kombinace vkladů s investicemi

Pro své peníze můžete využít plno možností, kam je relativně konzervativně na dobu několika let odložit. Mezi časté možnosti jsou kombinované produkty, jenž v sobě obsahují standardní vklad a zároveň možnost odložit peníze do zajištěných podílových fondů. Čtěte také: Sofistikované chyby při investování

Ohlídejte si, jestli investiční společnost nabízí garanci vložených prostředků. Pakliže ano, tak do jaké výše z původního vkladu či investice. Řada investičních společností dokáže garantovat hodnotu investice na 90 nebo 95 procentech z původní jistiny. Oněch zbylých pět až deset procent můžete ztratit předčasným zrušením investice.

Výnosy z kombinovaných produktů nejsou nikterak závratné a často jsou o jeden dva procentní body vyšší než je tomu u spořících účtu nebo termínovaných vkladů.

Někdy může i po uplynutí vázací lhůty být ve fondu nižší hodnota, než kterou jste tam vložili. Pakliže na výběr nespěcháte, ponechte investici ještě nějakou dobu pracovat. Zvyšujete tím pravděpodobnost, že se opět dostane zpátky na původní výši.