reklama

Častěji se zadlužují lidé s nižším vzděláním

redakce dne 14. 09. 2011 - 11:35

Ochota Čechů zadlužit se je závislá na dosaženém vzdělání. Dlužníky se rádi stávají lidé, kteří žijí v domácnostech s příjmy od 15 do 30 tisíc korun měsíčně a mají základní vzdělání nebo jsou vyučení.

Informace pocházejí z výzkumu agentury Stem/Mark. Ta se dotazovala lidí ve věku od 18 do 59 let. Výzkum publikovala finančně-poradenská společnost Fincentrum, která byla současně jeho objednavatelem.

Z výzkumu vyplynulo, že s úvěry mají v Česku obecně větší zkušenosti muži. Nejméně jednu spotřebitelskou půjčku si sjednalo 16,6 procenta respondentů, více úvěrů mělo 53,5 procenta dotázaných. Ženy mají zkušenosti s jedním úvěrem mírně vyšší než muži a to 17,8 procenta. Zato s opakovaným braním úvěrů má zkušenost jen 45,4 procenta žen.

Nejčastěji si půjčují lidé žijících v domácnostech, které mají měsíční příjem mezi 20 až 30 tisíc korunami. Jeden úvěr si tak vzalo 17,4 procenta domácností, opakovaně pak polovina z nich (50,4 procenta). Čtěte také: Potřebujete úvěr? Dejte pozor co podepisujete

Šest z deseti lidí je ochotno se zadlužit kvůli pořízení automobilu. Na vybavení domácnosti by si půjčilo 55 procent dotázaných. Na nákup elektroniky či na zvýšení vzdělání by si vzalo úvěr 40 procent respondentů.

Podle statistik České národní banky, která dohlíží na bankovní trh, byl před dvěma lety celkový objem půjček na nákup zboží 300 miliard korun. Nyní je to zhruba 266 miliardy korun. Podíl na tom mají i finanční poradci, kteří radí lidem, jak se pokud možno nezadlužovat, případně si vzít jen takový úvěr, který dokáží splatit. Čtěte také: Úvěry nanečisto aneb Zjistěte jestli máte na splácení půjčky