reklama

ČBA: Ekonomika bude letos stagnovat

redakce dne 18. 01. 2012 - 10:57

Z analýzy České bankovní asociace (ČBA) vyplývá, že v roce 2012 bude ekonomický výhled pro Českou republiku sice nepříjemný, ale ne tragický. Hrubý domácí produkt bude stagnovat, tj. oproti minulému roku nevzroste, případně mírně klesne.

ČBA vychází z analýz sedmi tuzemských bank, které předpovídají hospodářský vývoj v letošním roce. Z rešerše ČBA vyplývá, že tuzemská ekonomika bude stagnovat okolo –0,1 procenta HDP. Země eurozóny se mají propadnout o 0,4 procenta. Tuzemské hospodářství potáhne zejména Německo, které ve druhém letošním pololetí vykáže růst. Čtěte také: Bude druhá krize?

V naší lednové předpovědi byl poměrně nízký rozptyl prognóz zúčastněných analytiků, řekl Luděk Niedermayer, předseda vědeckého grémia České bankovní asociace.

Průměrná míra nezaměstnanosti by měla v letošním roce činit 8,9 procenta. Inflace by se měla držet pod třemi procenty. Úrokové sazby by měly i přes tuto kombinaci být i nadále nízké. Banky počítají s nárůstem firemního financování. Počet nových úvěrů do byznysové sféry by měl narůst o 1,5 procenta. U financování retailových spotřebitelů (domácností) se očekává nárůst o čtyři procenta nových úvěrů. Čtěte také: Čtvrtina tuzemských domácností má spotřebitelský úvěr

Oživení ekonomiky by mělo podle ČBA nastat ve druhém pololetí 2013. hospodářství by mělo růst o dvě procenta.