reklama

Češi loni provedli platebními kartami přes 220 milionu transakcí

Josef Švejda dne 14. 03. 2011 - 00:00

Obliba platebních karet jako nástroje pro bezhotovostní úhradu jsou mezi Čechy stále populárnější. Meziročně se objem plateb zvýšil o 15,5 procenta na 224 milionu transakcí.

Průměrná částka, která byla loni placena prostřednictvím platebních karet, byla 907 korun. Celkově se těmito transakcemi v roce 2010 přesunulo 203 miliard korun. Velkou zásluhu na této skutečnosti mají obchodníci, kteří akceptují přijímání karet. Jen loni se počet obchodníků přijímající bezhotovostní platby kartou zvýšil o čtyři procenta. Výhodou placení kartami na straně obchodníků, ale i jejich zákazníků je snížení manipulace s vysokým objemem hotovosti. Obchodníci tak nemusejí přijatou hotovost z tržeb za své výrobky a služby přenášet a vkládat na svůj bankovní účet. Prostřednictvím on-line úhrad se vše děje na virtuální úrovni, což je pro všechny zúčastněné jednodušší. Čtěte více: Kolik stojí výběr hotovosti z tuzemských bankomatů?

Podle statistik se tak Češi více přiklánějí k bezhotovostním platbám kartou, než aby vybírali peníze z bankomatů. Výrazný podíl na tomto vztahu mají karetní asociace VISA a MasterCard, které k 31. prosinci minulého roku vydaly celkově 9 268 914 platebních karet. Do tohoto čísla jsou započítány veškeré druhy platebních karet. A to jak debetní, tak i kreditní, charge a předplacené karty. Čtěte dále: Jen tři banky nabízejí úpravu vzhledu platební karty

Zneužití karet narůstá

S přibývající oblibou platebních karet roste i počet případů jejich zneužití. Kromě zbytečných, avšak stále běžných zneužití karty, kdy si držitel platební karty napíše bezpečnostní kód PIN přímo na kartu, přibývá i sofistikovanějších podvodů. Mezi rozšířené podvody patří zkopírování magnetického proužku a odchycení zadávání PINu tím, že se někdo podívá na vaše ruce při jeho zadávání do bankomatu.

Zneužití karty je však možné i bez znalosti PINu. Toto je možné platíte-li kartou na internetu. Stačí zadat 16místné číslo z lícní strany karty, poté platnost karty a název asociace, která ji vydala. Jako potvrzení platby pak dostačuje třímístný kód CVV. Oproti krádeži peněz má zloděj mírně ztíženou situaci. Platební karty se dají zablokovat, tedy pokud si toho jejich držitel včas všimne. Dále se při troše štěstí dá vysledovat počítač a přibližná adresa toho, kdo kartu zneužil. Čtěte více: Platební karty lze snadno zneužít

Pokud nosíte platební kartu spolu s penězi a osobními doklady v peněžence, stáváte se příliš zranitelnými. V okamžiku ztráty peněženky přicházíte o všechny vaše doklady. Současně se vystavujete riziku, že zdatný zloděj vám vykrade účet.