reklama

Češi zaostávají při investování do podílových fondů

redakce dne 05. 02. 2010 - 00:00

Průměrný Čech vypije 160 litrů piva ročně. Pokud již průměrný Čech investuje své peníze do otevřených podílových fondů, pak má zatím naspořeno 23 tisíc korun. Zatímco u první statistiky patříme k prvním na světě, u druhé, která je mnohem důležitější, jsme na evropském chvostu.

Pes není zakopaný v nedostatku peněz. Těch mají lidé dost. Problém tkví v neochotě učit se novým věcem. Nač zhodnocovat peníze v pravidelných investicích, když na stavebním spoření lze bezpečně dosáhnout výnosu pěti procent ročně.

„Potenciál českého trhu je obrovský, protože Češi stále málo spoří a ještě méně investují do podílových fondů. Výší majetku na jednoho obyvatele v podílových fondech výrazně zaostáváme za Evropou,“ řekl ekonom Pavel Kohout, který je členem představenstva společnosti Partners IS. Podle Kohouta připadá na průměrného Evropana přibližně 401 tisíc korun v investicích v podílových fondech, zatímco na průměrného Čecha 23 tisíc korun. Lze tak očekávat, že se tento stav změní v okamžiku, kdy stát zahájí penzijní reformu. „Význam soukromých úspor tak naroste,“ dodal ekonom.

Mezi hvězdy ve fondovém nebi patří přední světoví správci podílových fondů jako je BlackRock, BNP Paribas, Franklin Templeton, ING či Pioneer Investments. Mezi těmito společnostmi jsou takové, které nejsou v České republice dostupné.

Investiční riziko a cíl

Ještě před samotným investováním byste si měli zodpovědět několik jednoduchých otázek. Samotný investiční test vám předloží každý finanční poradce nebo třeba bankovní úředník, budete-li chtít investovat prostřednictvím banky, ve které máte osobní účet. Měli byste si zejména ujasnit, co od investování očekáváte. Klíčové při fondovém investování je zejména vaše náchylnost k investičnímu riziku. Ne každý má nervy na to, aby jeho investice během několikaletého cyklu zaznamenala několik strmých pádů až na samé dno.

Pokud se rozhodujete investovat, rozhodně do fondů nevkládejte veškeré své úspory. Vyberte si dva nebo tři podílové fondy a na rok či dva investujte do fondů jen tolik peněz, kolik uznáte za vhodné. Po dvou letech byste měli mít dostatek zkušeností, abyste se rozhodli, jestli své investice rozšíříte anebo ne. U všech investic dodržujte doporučované investiční horizonty. Není nic horšího, než když fond zrušíte v polovině doporučeného horizontu a v jeho druhé polovině přijde tolik očekávaný růst, kterého se však neúčastníte, neboť jste z fondu vystoupili.

Výhody kolektivního investování

Nesporným kladem investování prostřednictvím podílových fondů je, že nemusíte pracně vytvářet portfolio z podkladových aktiv. V praxi jde třeba o stav, kdy byste chtěli vytvořit akciové portfolio. Aby bylo skutečně diverzifikované a vaše peníze byly v relativním bezpečí, museli byste mít alespoň 30 akciových titulů. Takové investiční portfolio však nevytvoříte přes noc, nýbrž nakupováním v delším časovém horizontu. Výhodou podílových fondů tak je, že si koupíte podílové listy fondů, které již akciové portfolio vytvořily za vás. I když se na růstu akcií a třeba na výplatách dividend nebudete přímo podílet, zaznamenáte růst hodnoty podílových listů. To platí i v okamžiku poklesu hodnoty investičních nástrojů, do kterých fond investuje.