reklama

Chcete hypotéku? Banky hledí na tři faktory: bonitu, účel a zajištění

Eva Nachtmannová dne 15. 11. 2010 - 00:00

Každý žadatel o hypoteční úvěr by si měl ještě před požádáním o hypotéku promyslet tři faktory. Jde o bonitu, účel a zajištění.

Banky, které prodávají hypoteční úvěry se snaží snižovat své riziko tím, že bedlivě zkoumají finanční situace žadatele o úvěr a jeho finanční historii. Máte-li například v některém z registrů dlužníků pomyslný šrám v podobě pozdě spláceného úvěru nebo jiné komplikace, ubírá vám to na atraktivitě. Sami si tak snižujete šance na úspěch, že vám banka úvěr přizná a pokud ano, tak za něj zaplatíte o něco více, než v případě, že jste zcela bez poskvrnky.

Banky však hledí na tři klíčové faktory. Je jím bonita, účel úvěru a jeho zajištění. Probereme si to postupně.

Bonita je základem

Bonitou v bankovním světě se myslí, že jste při penězích. Banky mají odstupňováno, kolik komu půjčí. Výše úvěru závisí na vašem čistém příjmu. Kladné body se vám připisují v okamžiku, kdy domácnost sdílíte s partnerem nebo partnerkou, jenž má také příjem. O trochu hůře si povedete v případě, že jste živitel rodiny a vaše partnerka je na mateřské nebo rodičovské dovolené.

Účel úvěru

Důležitým ukazatelem je také účel úvěru. Jestliže potřebujete hypoteční úvěr na koupi nemovitosti, ve které budete bydlet, jsou banky ochotnější vám půjčit. Jestliže si chcete koupit nemovitost, ve které bydlet nebudete, třeba chatu nebo víkendovou chalupu, banky většinou zbystří a do příliš rizikového podniku s vámi se nepoženou.

Zajištění hypotéky

Lidé, kteří si berou hypotéku nebo některý ze dvou typů úvěrů ze stavebního spoření, většinou neoplývají penězi v takovém množství, aby si nemovitosti mohli pořídit bez pomoci úvěru. Najdou se však tací, kteří peníze mají, ale berou si hypotéku. Mají tak dostatek finančních prostředků na zajištění, na což banky opět příznivě slyší. Kromě nabídky lepší úrokové sazby v případě, že volné peníze necháte u banky až po offsetovou hypotéku, která vám automaticky snižuje úroky do určité míry.

Předmětem zajištění však nemusí být jen peníze. banky se spokojí i s tím, že máte bohatou tetičku, jenž má činžák na pražských Vinohradech a je ochotná se stát vaším spoluručitelem. Navíc ručitelů může být několik. Čtěte více: Půjčka do domu může být někdy špatná služba

Hypotéka nebo nájem?

Ještě než se vůbec rozhodnete pořídit si vysněnou nemovitost – ač dům nebo byt – promyslete si, jestli by nebylo snazší žít v podnájmu. Oproti hypotéce to má výhody v tom, že se můžete flexibilně stěhovat a když nájem vzroste nad částku, kterou nejste schopni platit anebo prostře jen nechcete, můžete majiteli bytu ukázat záda a odstěhovat se do levnější/menší nemovitosti.

V nájmu nebudete mít pomyslnou kouli na noze. V opačném případě vám hypotéka může připravit řadu infarktových situací. Stačí, aby vás vyhodili z práce a vy budete najednou bez příjmů. Jestliže nemáte ani finanční rezervu, může jít skutečně o vysoce stresovou situaci. Čtěte více: Na co se hodí americká hypotéka?

Pokud si pořídíte nemovitost na úvěr, přísloví „dvakrát měř, jednou řež“ platí takřka doslova.