reklama

Číslo jako jistota zhodnocení

redakce dne 25. 06. 2021 - 00:00

Příslib konkrétního výnosu žene investory do rizikovějších transakcí. Proč není výnos číslo nejvhodnější strategií pro investici?

Jistota určitého výnosu je dobře viditelná v depozitních produktech. Spořící účty nebo termínované vklady na tomto jediném čísle, úrokové sazbě, postavili v minulosti své reklamní kampaně. Pod příslibem jednoho, dvou nebo tří procent ročního zhodnocení se jim dařilo přesouvat klienty a jejich úspory.

Pro spořící nástroje je výnosy v podobě konkrétního čísla dobrou pomůckou, jak se na první pohled snadno a rychle zorientovat v nabídce. Pod povrchem je poté srovnání takových parametrů jako je podmínka trvání vkladu, sankce za jeho předčasné ukončení nebo na jak velkou sumu se úroková sazba vztahuje.

Číslo jako berlička

Viditelné číslo je pro investora berličkou, díky kterému je náhle komplikovaná investice pochopitelnější, srozumitelnější a tím pádem i bezpečnější. Jenže co platí zjednodušeně v depozitech, v investicích je konkrétní přehledné číslo pastičkou a je lepší se mu obloukem vyhnout.

Na trhu existují produkty, u kterých je číslo jediným indikátorem pro rozhodnutí nepoučeného investora.

Naopak u dluhopisů nevalné úrovně připomíná zhodnocení promítnuté do jednoho čísla spíše manipulativní techniku. Výnosy dluhových cenných papírů ve vyšších jednotkách procent působí především na neznalé investory jako magnet, který je přitahuje. Vhodnější by byla reakce odlišná, varující, vztyčený prst připomínající Pozor, tady zpozorněte!. Zainvestování větší, než menší sumy peněz pak připomíná gambling. Čekáte, že sázka na jednu kartu vyjde.

Manipulativních technik je u dluhopisů více, přečtěte si článek Jak se nespálit při investování do podnikových dluhopisů.

Přesný výnos neznámý

Odmyslíme-li zmíněné depozitní nástroje, u investic byste se neměli nikdy rozhodovat jen podle výnosu. A to ze dvou důvodů. První důvod je srovnání minulých výnosů, které nejsou zárukou těch budoucích. Za druhé je slibování výnosu vratkou konstrukcí, která je se může kdykoliv zhroutit.

Související články:

Sofistikované chyby při investování

Zhodnocení úspor: Pomalá a rychlá alternativa

Tři zlatá pravidla pro dlouhodobé investování

Nepodléhejte investičnímu strachu z ušlých příležitostí

Ideální struktura finančního majetku