reklama

ČNB: Pamětní minci s portrétem Václava Havla zatím nepřipravujeme

redakce dne 19. 12. 2011 - 12:01

Česká národní banka nezvažuje vydání pamětní mince s nedávno zesnulým prvním postkomunistickým prezidentem Václavem Havlem. Finančnímu serveru investia.cz to potvrdila Petra Hájková z tiskového odboru České národní banky (ČNB).

Emisní plán mincí z drahých kovů vydávaných ČNB je sestavován s velkým předstihem a vyhlašován na období pěti let. Aktuálně jde o dobu od 2010 do 2015. Úmrtí Václava Havla je velmi čerstvou zprávou, řekla Hájková z ČNB.

Již nyní lze předpokládat, že by o minci s podobiznou zesnulého Václava Havla byl mezi odbornou i laickou veřejností zájem. Ten by neměl opadnout ani v případě, že by hodnota mince byla stanovena na nominální cenu pět tisíc korun.

Vlastnictví pamětní mince má i efekt z hlediska jejího zhodnocování v čase. Tím, že je mince vydána v omezeném počtu a ve vysoké kvalitě a to jak z hlediska jejího zpracování, tak i za použití materiálů jako je zlato a stříbro, bude její hodnota v čase růst.

Česká národní banka dbá při realizaci všech mincí na jejich vysokou kvalitu a propracovanost detailů a v případě doplnění stávajícího emisního plánu, o kterém by musela rozhodnout bankovní rada, by bylo třeba na zajištění vydání mince v závislosti na podmínkách půl roku až rok času, dodala Hájková.