reklama

Co neopomenout při žádosti o důchod

redakce dne 06. 03. 2014 - 00:00

Vyřizování starobního důchodu je může někdy představovat běh na dlouhou trať. Stačí, aby ve formální povinné žádosti něco chybělo.
 

Do starobního důchodu budou v letošním roce odcházet lidé, kteří získali dobu pojištění nejméně 30 let. V praxi jde o muže, kteří se narodili v květnu 1951 až únoru 1952. U žen je pak odchod do důchodu závislý na počet vychovaných dětí. Například ženy, které vychovaly alespoň dvě děti mohou jít letos do důchodu ty, které se narodily v roce 1954. O rok mladší ženy mohou letos odejít na odpočinek, vychovaly tři nebo čtyři potomky. Čtěte také: Co dělat, když nemáte nárok na důchod

Podání žádosti o důchod

Žádost o starobní důchod podejte nejméně čtyři měsíce předtím, než podle zákona o důchodovém pojištění získáte první výplatu starobní penze. Žádosti směřujte na okresní pobočky České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) a to podle místa svého trvalého bydliště. V případě ČSSZ jde o Okresní správy sociálního zabezpečení. Žadatelé mající bydliště v Praze slovo Okresní nahraďte slovem Pražské (v Brně pak Městské).

Žádost může podat i třetí osoba. To platí tehdy, brání-li tomu zdravotní stav žadatele. V tomto případě se vychází z potvrzení lékaře o zdravotním stavu dotyčného. Nejčastěji podávají žádost o penzi rodinní příslušníci. Čtěte také: Kdy je lepší předčasný důchod a kdy předdůchod?

V minulém roce bylo podáno přes 101 tisíc žádostí o starobní důchod. Průměrná doba na vyřízení žádosti činila 31 dnů.

Jaké doklady budete potřebovat

Pro podání žádosti o starobní důchod vezměte s sebou doklad totožnosti, doklady o studiu a to i tehdy, když jste příslušné vzdělávání nedokončili. Muži budou předkládat doklady o výkonu vojenské služby, ženy pak nejčastěji (mohou i muži) doklady prokazující výchovu dětí nebo péče o ně. Nezbytnou součástí jsou doklady o dobách pojištění a náhradních dobách.

Důchodový věk

Důchodový věk si můžete zjistit v důchodových kalkulačkách. Stačí do nich vyplnit datum narození a údaj o tom, jestli jste muž či žena a rovněž počet vychovaných dětí. Vyjde vám datum, kdy budete moci odejít do důchodu. Čtěte také: Trend budoucnosti: Práce seniorů v důchodu

Jen věk nestačí

Je nutné si uvědomit, že pro získání nároku na starobní důchod je nutné splnit dvě podmínky – předem stanovenou dobu pojištění a potřebný věk. Neplatí tak lidová nepřesnost, že se stačí dožít daného věku a vznikne vám nárok na výplatu důchodu.

Výpočet, výplata a podávání námitek

Výpočet starobního důchodu má na starosti pražské ústředí České správy sociálního zabezpečení. Okresní, městské a pražské pobočky jsou pouze styčnými body, na kterých dochází ke kontaktu s pojištěnci.

Výplatu důchodu poukazuje ČSSZ buďto na bankovní účet penzisty anebo ji posílá prostřednictvím České pošty. Výběr každého důchodu je zpoplatněn ve výši 21 korun. Formu úhrady si volí každý žadatel podle svých potřeb. Čtěte také: Seniorů přibývá, důchodový systém drhne

ČSSZ má na rozhodnutí o přiznání důchodu ze zákona stanovenou lhůtu 90 dnů od podání žádosti. Délka této lhůty se může i prodloužit. To za předpokladu, že v žádosti o důchod něco chybí anebo žadatel podá písemnou námitku. Na tu má nárok po dobu 30 dnů ode dne oznámení rozhodnutí. V námitce může požádat o změnu data přiznání důchodu nebo jeho výplaty.