reklama

ČSSZ přestává tolerovat útoky na posudkové lékaře

redakce dne 18. 04. 2014 - 01:00

Výhružky, nadávky a občasné útoky. I na to se musejí připravit lékaři, kteří pro ČSSZ vykonávají posudkovou službu.
 

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) přestává tolerovat útoky na posudkové lékaře. Vrcholem bylo loňské napadení posudkové lékařky v Klatovech rozčílenou žadatelkou o invalidní důchod. Žena způsobila lékařce nožem četná poranění. Soud vyměřil agresorce tříleté vězení s podmínečným odkladem na čtyři roky.

Podle informací ČSSZ přibývá útoků na posudkové lékaře, které vyžadují asistenci městské či republikové policie. Slovní urážky a výhružky jsou běžným jevem v praxi lékařů, kteří posuzují zdravotní a tělesnou způsobilost daného jedince.

Útoky slovní i fyzické

Přibývá agresivita klientů ČSSZ jenž ze slovních útoků v některých případech přerůstají ve fyzické ataky. Nejčastěji se s tímto jevem setkají lékaři posudové služby tehdy, když sdělí hodnocené osobě její zdravotní stav, který je v rozporu s očekáváním daného jedince. V ojedinělých případech nepomáhá ani detailní vysvětlení, proč bylo rozhodnutí vydáno. Nastalou situaci lze přitom řešit žádostí o přezkoumání, případně podat v budoucnu novou žádost.

V některých případech hrozí pacienti zaměstnancům ČSSZ i proto, že jim administrativní změnou přesunou invalidní důchod z třetího stupně do druhého. Pro pacienta to znamená snížení invalidního důchodu.

Pro ilustraci připojujeme dva útoky na lékaře a zaměstnance okresních správ sociálního zabezpečení. V březnu letošního roku zaútočil v Jablonci nad Nisou klient na posudkového lékaře. Jako důvod uvedl muž, že mu lékař dluží 70 tisíc korun, neboť mu vzal důchod a on ho chce za to zabít. Napadenému lékaři přišli na pomoc tři jeho kolegové, kteří útočníka zpacifikovali a zadrželi až do příjezdu policie. Ta v současnoti případ vyšetřuje. Nutno podotknout, že útočící muž je schizofrenik, gambler a má problémy s drogami a alkoholem.

V únoru letošního roku projednával posudkový lékař ve Žďáru nad Sázavou změnu stupně invalidity. Nevyhověl klientovi v jeho žádosti o zvýšení stupně invalidity. Namísto toho byl lékař napaden. Do lítého boje byla zatažena i těhotná referentka, která byla po útoku převezena do nemocnice na vyšetření. Od té doby je v pracovní neschopnosti.

400 000 posudků ročně

ČSSZ na základě těchto událostí bude na agresory podávat trestní oznámení. Alarmující je rovněž to, že část veřejnosti ve finále soucítí spíše s těmi, kteří napadli zaměstnance ČSSZ namísto s oběťmi. Posudkoví lékaři a zaměstnanci, kteří přicházejí do kontaktu s klienty, se kterými jednají, procházejí školeními, jak zvládat vypjaté situace. V některých případech napětí eskaluje. Záporem rovněž je, že ve společnosti přibývá osob, které se cítí ČSSZ poškozeni a to i přesto, že posudkoví lékaři vycházejí z platných právních norem.

Okresní a městská pracoviště České správy sociálního zabezpečení vydají přes 400 tisíc posudků ročně. V tomto množství se najde dostatek lidí, kteří jsou schopny dát svou nevoli a rozhořčení nad výsledkem posudkového lékaře nemile najevo.