reklama

Čtyřdenní pracovní týden se pomalu blíží

redakce dne 21. 02. 2019 - 00:00

Pracovat čtyři dny v týdnu přestává být utopií. Ve světě, ale i u nás přibývá společností, které pro své zaměstnance čtyřdenní pracovní týden zavádějí.

Před časem se v médiích mihla zprávička, že digitální agentura Sherpas pro své zaměstnance připravila čtyřdenní pracovní týden. Mezi další vlaštovku patří v Česku staronově působící Trinity Bank, která vznikla na základě transformace z družstevní záložny Moravský Peněžní Ústav. Zaměstnavatelů, kteří pro své zaměstnance zavedly kratší pracovní týden, je v Česku a v zahraničí daleko více. Namátkou lze třeba uvést Citfin v Česku anebo novozélandský Perpetual Guardian.

Stejný plat, méně práce

Výchozím bodem pro úvahy o zavádění kratších pracovních týdnů spočívá v detailu, který se týká mzdového/platového ohodnocení. Za stejné peníze budete pracovat méně. V opačném případě nemá snižování pracovního úvazku smysl. Proč pracovat za nižší odměnu, méně času?

Údajně roste i výkonnost zaměstnanců. Zkracují se mrtvé časy, které lidé v práci proflákají. Kratší pracovní týden a přátelské prostředí na pracovišti je nejlepší kombinace, kterou může pracujícího člověka potkat. Spolu s odpovídajícím mzdovým oceněním. Nelze nezapomenout, že kratší pracovní doba je pro různé profese jinak vhodná.

Ze strany firem se jedná o skvělý benefit. V kombinaci s pětidenní dovolenou a dalšími smysluplnými benefity, jako je třeba štědrý příspěvek na penzijní spoření nebo životní pojištění, dává firmě vysokou přidanou hodnotu mezi zaměstnanci i zájemci o práci v ní. V každé době půjde o atraktivní benefit. Ročně získá zaměstnanec nejméně 40 volných dnů navíc, které může využít na cokoliv. Třeba na odpočinek anebo na dobrovolnickou práci.

Podobné téma: Indispoziční volno aneb Čerpáme sick days

Šestihodinový pracovní den anebo čtyřdenní týden?

Druhým dilematem je zkracování pracovní doby – z běžně rozšířené osmihodinové třeba na šestihodinovou. Nabízí se otázka, zda je nutné po zaměstnancích chtít šestihodinovou pracovní dobu namísto standardní osmihodinové, avšak jen po čtyři dny týdně.

Příliš nehrozí, že by se plošně zaváděl kratší pracovní týden v rámci celé země, třeba České republiky.

Úskalí kratší pracovní doby

Mezi negativní stránky patří údajně zvýšení stresu zaměstnanců a vyšší objem přesčasů. Ani tento faktor nelze podcenit. Čtyřdenní pracovní týden je rozhodně novinkou, u které teprve prokáže čas, jak moc je životaschopná. Pracovní den se v průběhu času zkracuje. Před dvěma staletími činila běžná pracovní doba 12 hodin denně, dnes je hodin osm. Kromě toho bylo běžné pracovat i v sobotu a na volno byla vyhrazena neděle a pár státních svátků.