reklama

Čtyři tipy jak na nižší platby pojistného za povinné ručení

Josef Švejda dne 14. 10. 2010 - 08:00

Motoristé každoročně uvažují nad tím, jak platit na povinném ručení co nejméně. Přinášíme čtyři tipy, jak na nižší platby úhrady pojistného za povinné ručení.

Povinné ručení musí mít sjednané každý řidič. Tím je na motoristy vytvářen nátlak. Jezdit vozidlem bez povinného ručení tak není možné a je pokutováno. Navíc v případě spáchání pojistné nehody, v tomto případě autonehody, se řidič bez povinného ručení vystavuje riziku, že škodu vzniklou z autonehody nemusí do konce svého života zaplatit.

Povinné ručení právě tento druh škod spolehlivě pokryje. Avšak řada řidičů se snaží legálními prostředky snížit platbu za povinné ručení. Čtěte více: Základní přehled pojišťoven nabízející povinné ručení pro rok 2011

Jízda bez nehod

Prvním tipem, který můžeme řidičům radit, je jezdit bez nehod. Pojišťovny beznehodovým motoristům rády sníží výši pojistného anebo jim v rámci různých akcí nabídne sníženou cenu za doplňková pojištění.

Využívání akcí pojišťoven

Často si motoristé stěžují na hojně rozšířený nešvar pojišťoven. Stálý klient a plátce povinného ručení má pojistné vyšší, než nově příchozí klient, jenž má stejný typ vozu. V tomto případě lze jediné. Vypovědět smlouvu a stát se opět „novým“ klientem pojišťovny.

Dvě a více aut v rodině

Řada pojišťoven oceňuje i loajalitu svých klientů, kteří si nechávají v rámci své rodiny pojišťovat dvě a více automobilů nebo motorových prostředků. Pojišťovny tak získávají šanci, že i potomci těchto motoristů budou využívat jejich služeb.

Na férovku: Chci slevu anebo jdu do jiné pojišťovny

Poslední radu využívá stále více motoristů. V pojišťovně si řeknou o slevu a když jí nedostanou, natvrdo řeknou, že jdou do jiné pojišťovny. Ve většině případech tak získají slevu ve své pojišťovně, aniž by museli někam přecházet.

Redakce serveru investia.cz zná případ, kdy řidič požadoval po své pojišťovně slevu a úřednice za přepážkou mu vyhověla. Dokonce tak ochotně, že zfalšovala datum výpovědi jeho pojistky, aby klient stihl všechny pojišťovnou předepsané termíny. Čtěte více: Praktické rady pro sjednání životního pojištění

Jak je z našich příkladů vidět, na pojistném trhu řádí nelítostný souboj pojišťoven, které se snaží o získání co největšího počtu motoristů. Budoucnost však patří pojišťovnám, jenž bude mít co nejnižší počet havarujících řidičů.