reklama

Silniční daň

redakce dne 24. 08. 2010 - 17:51

Silniční daň se platí za používání pozemních komunikací. V Česku je nejznámější daní tzv. dálniční známka a mýto, které je vybíráno na základě mýtných bran na dálnicích a vysokorychlostních silnicích. Silniční daň, jež je vybírána prostřednictvím mýta se vztahuje na nákladní dopravu, tedy dopadá na podnikatele a firmy.

UPOZORNĚNÍ

Tento příspěvek je staršího data vydání a informace v něm uvedené jsou zřejmě zastaralé. Usilovně pracujeme na aktualizaci.

Skutečnou silniční daň platí každý podnikatel nebo firma, která používá automobil, ať už osobní nebo nákladní k výkonu své činnosti.

Jak se vybírá silniční daň

Každý plátce silniční daně hradí zálohy, které jsou splatné předem a to ve čtyřech předem daných termínech (15. dubna, 15. července, 15. října a 15. prosince. Daně za osobní a nákladní automobily jsou však rozdílné. U osobních automobilů je klíčovým kritériem pro výše daní objem motoru. Sazby silniční daně u osobních automobilů se pohybují od 1200 do 4200 korun.

Sazby pro výpočet silniční daně nákladních automobilů se odvíjejí podle jejich hmotnosti a počtu náprav. Rozpětí daně se pohybuje od 1800 korun do 50 400 korun.