reklama

Dividendové výnosy amerických pohřebních firem

redakce dne 25. 08. 2011 - 00:00

Přemýšlíte o akciích, které vyplácejí zajímavou dividendu? Zní to morbidně, ale zaručeným byznysem s výnosy je pohřebnictví. Zejména pak v nějaké velké civilizované zemi, kde je zvykem na pohřbech příliš nešetřit. Seznamte se s nejen pohřebními zvyky ve Spojených státech.

Když jsme na jaře psali o americké pohřební společnosti StoneMor Partners LP netušili jsme, jak nás v redakci toto téma nadchne. Pohřebnictví je při pohledu z hospodářského cyklu do určité míry neutrálním odvětvím a částečně i odvětvím anticyklickým. Nemůžete zkrátka budoucímu nebožtíkovi nakázat, aby umřel až v okamžiku, kdy se vám to finančně hodí. Rovněž nelze ani s pohřbem příliš otálet, neboť některé pozůstalé zajímá více dědictví, než důstojné rozloučení.

Určitou důležitost hrají i tradice v pohřbívání. Jestliže pozůstalí pojmou poslední rozloučení bez obřadu a s kremací, příliš je to finančně nezatíží. Naopak tradiční pohřeb do země se smuteční hostinou pozvedne ekonomiku v dané lokalitě. Čtěte více: Při nákupu akcií se zajímejte o odvětví, ve kterém firma působí

Odpočívej v pokoji

Představte si, že žijete v zemi, která má bohatou kulturní tradici právě ve velkých pohřbech, na kterých se na nebožtíkovi příliš nešetří. A pokud by na funus nebyly peníze, sjedná se nějaká výhodná půjčka. Dalším důležitým kritériem je silně prokapitalisticky fungující trh, na kterém působí řada firem, která nabízí své akcie. Jak už je z titulku a perexu patrné, řeč je o smutečním trhu Spojených států.

Na pohřebnictví v USA je krásné i to, že tam existuje tradice tzv. předplacených pohřbů. Budoucí klient si tak zkrátka sjedná a zaplatí veškeré služby v předstihu. Může jít o měsíce, ale také desítky let. Tím se potenciální pozůstalí vyhýbají situaci, kdy nemají peníze.

StoneMor Partners L.P.

O společnosti StoneMor Partners L.P. jsme již psali. Proto ve stručnosti. Tato společnost působí ve Spojených státech a věnuje se celé plejádě činností spojených s poslední cestou člověka. Cenné papíry jsou obchodovány na burze Nasdaq. V posledním roce byla hodnota akcie v rozmezí od 23,10 do 33,51 dolaru. Společnost stabilně vyplácí dividendy. Poslední výplata z 3. srpna činila 58,5 centů. Čtěte více: Investiční analýza akcie StoneMor Partners LP

Carriage Services, Inc.

Společnost Carriage Services se věnuje dvěma segmentům pohřebního trhu a to provozu pohřebních síní a správy hřbitovů. Ke konci roku 2009 provozovala 138 pohřebních ústavů ve 25 amerických státech a 32 hřbitovů v jedenácti státech USA. Společnost se angažuje zejména na venkovských a příměstských oblastech.

Carriage Services během posledních pěti let vyplatilo dividendu pouze dvakrát a pokaždé v hodnotě 2,5 centů. Poslední výplata dividendy byla 10. srpna letošního roku. Cenové rozpětí v posledním roce se pohybovalo od 4,39 do 6,57 dolarů za akcii.

Service Corporation International

Pohřební firma Service Corporation International poskytovala své pohřební služby k poslednímu loňskému dni na 1405 místech. Ve své správě má 381 hřbitovů. Z geografického hlediska je firma ve 43 zemích USA a osmi kanadských provinciích. Je přítomna i na evropském kontinentu a to konkrétně v Německu. Společnost rovněž expanduje a kupuje další podniky. V březnu loňského roku koupila Keystone North America, Inc. a v červnu stejného roku pak 70procentní podíl ve společnosti The Neptune Society, Inc.

Dividendová politika firmy je stabilní. Společnost vyplácí dividendu každé čtvrtletí. Poslední dividenda činila pět centů. Cenové rozpětí jedné akcie na newyorské burze bylo za uplynulých 52 týdnů od 7,65 do 12,12 dolaru.

Stewart Enterprises, Inc.

Poslední popisovanou pohřební společností je Stewart Enterprises, Inc., která působí ve dvou segmentech. Zajišťuje samotné pohřby a vykonává správu hřbitovů. Firma provozovala k 31. říjnu loňského roku ve 24 státech a Porto Ricu na 217 pohřebních ústavů a 140 hřbitovů.

Za poslední rok se akcie firmy Stewart Enterprises obchodovaly na burze Nasdaq v rozmezí od 4,60 do 8,39 dolaru.