reklama

Dlouhodobě zajímavé spořící účty

redakce dne 22. 03. 2012 - 00:00

Spořicí účet patří mezi nepostradatelné pomocníky při zhodnocování peněz. Přinášíme redakční přehled dlouhodobě zajímavých účtů.
 

Vybrat vhodný spořicí účet nemusí být vůbec těžké. Možností jak postupovat při výběru je několik. Na samém začátku byste si měli položit otázku, jestli chcete využít spořicí produkt u téže banky či družstevní záložny, u které máte založený osobní účet. Pokud ano, nic vám nestojí v cestě, respektive nikdo vás nepřesvědčí o jiné volbě.

Autor tohoto článku byl v září 2009 svědkem situace, jak na pobočce Československé obchodní banky v pražských Dejvicích nabídla bankovní poradkyně postarší, zřejmě již seniorské, manželské dvojici termínovaný vklad s roční úrokovou sazbou 1,5 procenta. Ve stejné době bylo například u tehdejší Fio, družstevní záložny k získání Fio konto s úrokovou sazbou dvě procenta p. a.

Na výše uvedeném příkladu lze ilustrovat, že většina lidí zhodnocuje peníze většinou tam, kde je již klientem. Jedno jestli má v dané bance jeden účet anebo prostřednictvím přepážkového poradce investuje do fondů, má zde uzavřené životní pojištění či s bankovním pracovníkem řeší kreditní kartu.

Úrokové sazby spořících účtů zpětným pohledem

V investování, stejně jako ve spoření, se nelze spoléhat na minulou výkonnost zhodnocení finančních prostředků. U kapitálových investic je výnos závislý na hospodářském cyklu, u depozit je pak návaznost na vyhlašované úrokové sazby České národní banky.

Pohled do historie však může být prospěšný zejména pro stanovení komplexnějšího obrázku o dané bance nebo záložně a její strategii. Toto se týká zejména při pomyslném pohledu do zpětného zrcátka. Vznikne-li nová banka nebo kampelička, je těžké zjistit, jestli jde o nabídku časově omezenou anebo trvalou.

Časově omezená nabídka tak má ještě dva faktory. Jedním je zveřejněním koncového datumu, do kterého lze daný spořicí produkt sjednat. Druhým faktorem je splnění interního plánu, do kterého však běžný smrtelník nemá šanci nahlédnout. Transparentnější je samozřejmě avízo banky či spořitelního družstva, že se úroková sazba nebude měnit jako na houpačce.

Jak porovnávat spořicí účty?

Jestliže zpětný pohled chybí, je vhodné provést srovnání spořících účtů. Můžete tak provést porovnání tím, že se podíváte do nějakého internetového srovnávače. Jenže co zjistíte? Většinou nepodstatné informace jako jsou úrokové sazby všech spořicích účtů, které si lze v dané době sjednat. Samotnou selekci musíte učinit sami. Což je pro někoho neznalého opět složité.

Prosazujeme řešení, že pro kvalifikované rozhodnutí stačí mít podklady pro několik málo spořících účtů. Třeba pro prvních pět nejlépe úročených. Tímto vám odpadne studium parametrů takových účtů, které přinášejí nízké zhodnocení a rovněž takových, u nichž závisí úroková sazba na délce trvání vkladu a výši vložených prostředků. Ostatně fixace doby a dělení podle vložených peněz je bližší termínovaným vkladům než spořicím účtům, jejichž podmínky by měly být křišťálově čisté.

Porovnání spořicích účtů je tak nyní o hodně snazší. Stačí je srovnat podle nabízené úrokové sazby.

Spořící účty srovnání 2012

Aktuálně nejlépe úročeným spořicím účtem je ten od Metropolitního spořitelního družstva. Roční úrok činí 2,8 procenta. Nevýhodou této družstevní záložny je její malá pobočková síť a nemožnost sjednat si spořící účet prostřednictvím internetových stránek. Bydlíte-li však v Praze, Olomouci, Plzni nebo třeba Brně, je jen na vašem zvážení, jestli se nezajdete podívat na některou z poboček tohoto spořitelního družstva.

Mezi nejvýnosnější spořící účty patří zejména ty od Air bank, Zuno bank či Equa bank. Své místo na trhu má i AXA Spořicí účet nebo ING Konto. Poslední dva zmíněné účty dominovaly srovnáním před příchodem bank Zuno a Air. Podobně jako již zmíněné Fio konto, které se však propadlo téměř do zapomnění. Shodný osud potkal i Běžný spořicí účet od Volksbank, který je aktuálně úročen 1,53 procenta.

Bude ještě nějakou dobu trvat, než se spořicí účty nových bank usadí na trhu a najdou na něm své místo. Může se stát, že některá z bank ztratí dech a dopadne podobně jako mBank.

Při meziročním srovnání spořících účtů 2011 a 2012 lze dojít k jednomu zajímavému zjištění. AXA Bank a ING Bank sice nenabízejí úrokové sazby přes dvě procenta, ale patří mezi spořicí trvalky. AXA v rámci svých propagačních kampaní připravuje pro nové klienty spořicí bonusy, kdy lze získat prémiovou úrokovou sazbu 0,5 procenta k základnímu úročení.