reklama

Dluhy drtí Čechy, půjčují si více než před lety

redakce dne 06. 05. 2013 - 01:00

Typologie českého dlužníka, který si nabral více úvěrů než je schopen splatit. Jak postupuje, když mu teče do bot?
 

Spotřeba pohání ekonomiku. A to i ta spotřeba, která je navázána na úvěry. K tomu přidejte ještě přirozenou touhu člověka po vyniknutí nad ostatní a vyjde vám průměrný český dlužník jako vystřižený. Důvody pro zadlužení lze rozdělit do dvou velkých skupin, které se nadále větví.

 

První skupinou je účelové zadlužení. Nejčastěji jde o pořízení vlastního bydlení, dále pak půjčka na rozjezd podnikání anebo nákup osobního automobilu. Trochu netradiční je úvěr za účelem zvýšení budoucích příjmů, kterým si buďto koupíme hezčí tvář anebo investujeme do zvýšení vzdělání a odbornosti. Je prokázáno, že personalisté dávají práci častěji hezkým a zdravým lidem. Ti rovněž mají vyšší šanci na povýšení v zaměstnání.

Průměrná částka, kterou si lidé půjčují, je 200 tisíc korun. Během několika let se takřka zdvojnásobila.

Druhá skupina dlužníků představuje zástupce nechtěné lidské vlastnosti, kterou je rozmařilost. Zadlužit se například kvůli spotřební elektronice, vybavení domácnosti, ale také dovolené či vánočních dárků se dá ještě pochopit, byť už v některých případech jen velice stěží. Někteří dlužníci však jdou mnohem dále a neváhají si vzít půjčku na uhrazení nájmu nebo pořízení jídla.

Zatímco půjčka na novou sedací soupravu je jakž takž obhajitelná, zadlužení kvůli úhradě jiného závazku již spadá do kategorie nulové finanční gramotnosti a nedostatku umění počítat a předvídat.

Větší sumy hrají prim

Jen za poslední čtyři roky se zvýšila průměrná hodnota jednoho dluhu. Zatímco před lety činila jeho průměrná výše necelých sto tisíc korun, nyní je to dvojnásobek.

Dluhy lze považovat jako fenomén konzumního způsobu života. Přirozená potřeba lidí něco vlastnit a dávat na obdiv svůj majetek pak žene mnohé z nich do dluhové spirály. Ta se začíná rozbíhat již v okamžiku, kdy získají první kreditní kartu, vezmou si první spotřebitelský úvěr na cokoliv anebo využijí možnosti splátkového prodeje aniž by někdy viděli skutečné peníze.

Za většími dluhy stojí vesměs i možnosti jejich sloučení do jedné půjčky. Konsolidace úvěrů je stejně snadná jako sjednání půjčky. Problémem je, že někteří dlužníci přecení své schopnosti splácet a ke konsolidovaným závazkům si pořídí ještě další. Ty pro ně mohou mít v delším časovém období fatální vliv.

Hypotéka má přednost

Jakmile dojde k problémům se splácením, dlužníci okamžitě přepínají do módu, ve kterém má bydlení nejvyšší prioritu. Přednost tak dostávají hypotéky a úvěry ze stavebního spoření. Přeci jen udržet si střechu nad hlavou je pro řadu lidí důležitější, než si nechat zabavit zánovní plazmu s metrovou úhlopříčkou či myčku na nádobí.

Když jde do tuhého, přestávají se splácet menší dluhy, které bezprostředně neohrožují pohodu domácího krbu.

Jestliže vás začínají drtit dluhy, prostudujte si pečlivě smlouvy k jednotlivým úvěrům. Zajímejte se především o to, jaké závazky lze umořit jednorázově anebo uhradit mimořádnou splátkou, která sice dluh nepokryje, ale sníží finanční zátěž. Na tomto principu funguje konsolidace úvěrů. Z jednoho úvěru poplatíte ty menší. Místo pěti menších splátek budete splácet jednu vyšší. Komunikace s jedním věřitelem je pro vás snazší, než vést dialog s více poskytovali úvěrů.