reklama

Důchodová reforma 2.0: Senioři budou i nadále závislí na státu

redakce dne 10. 10. 2014 - 00:00

Předseda vlády Bohuslav Sobotka, vzešlý z voleb 2013, dělá všechno proto, aby penzisté byli co nejvíce závislí na státu.
 

Hlavním bodem v důchodové politice státu je zrušení 2. pilíře penzijního systému. Stane se tak k 1. lednu 2016. Přes 80 tisíc odpovědných, kteří jsou účastníky tohoto prostředního pilíře, bude přesunuto do třetího pilíře, ve kterém je možné si sjednat doplňkové penzijní spoření. Ve třetím pilíři se nacházejí všichni v tzv. transformovaných fondech, kteří si do konce listopadu 2012 uzavřeli penzijní připojištění. Čtěte také: Druhý pilíř skončil, alternativa není na dohled

Druhý pilíř by ani přes své zavedení a dlouhodobé fungování nedokázal uspokojivě řešit budoucí penze. Přesto šlo o dostatečně silný milník, aby se společnost začala více zajímat o svou budoucnost.

Závislost na státu

Cílem vrcholných politiků sociální demokracie je udržení sociálního státu všemi prostředky. A to i za cenu diverzifikace závislosti budoucích důchodců na státu. Naštěstí na něm nezávisí budoucnost. Jen ji o něco málo posune. Bohuslav Sobotka již dlouhodobě avizoval, že zruší druhý pilíř důchodového systému. Jenže nenabízí žádnou další alternativu. Čtěte také: Zajištění na stáří: Bez státu to nepůjde

Druhý pilíř není všespásný, avšak jeho zrušení nikomu příliš neuškodí. Na místě je obava, že pádem druhého pilíře bude ukončena debata, jak se co nejlépe připravit na stáří. Toto téma zcela nevymizí, i nadále se bude hojně diskutovat mezi odpovědnějšími. To je však málo. V ideálním případě je dobré, aby o své budoucnosti uvažovali i lidé, kteří nedohlédnou dále než do konce týdne.

Důchody bez státu

V posledních několika letech silně rezonovalo téma po aktivitách jednotlivce vedoucí k vlastnímu zajištění na stáří. Strávit podzim života s relativním dostatkem finančních prostředků je to, na co by se měl každý zodpovědný jedinec připravit. Cesta k budoucímu zajištění může být snadná, i trnitá. Výchozím bodem je otevření mysli patřičným směrem a začátek přemýšlení nad budoucností. Ideální délka zvažování co a jak podniknout směrem k zajištění na stáří je zhruba rok. Čtěte také: Když stát přestane vyplácet důchody...

Silnou motivací je představa, co by se stalo, kdyby stát nevyplácel starobní penze. V tomto módu je vhodné přemýšlet a zvažovat veškeré varianty. Akumulace peněz není dvakrát nutná. Mnohdy je výchozím bodem i budování nadstandardních mezilidských vztahů v rámci své rodiny a nejbližších.

Nic nezkazíte okamžitým odkládáním části vašich příjmů na penzi. Výši úložek a jejich směřování do vhodného investičního produktu je vhodné řešit průběžně podle aktuální finanční situace.