reklama

Důchodová reforma v kostce

redakce dne 29. 09. 2015 - 00:00

Český důchodový systém se dělí do tří pilířů. První pilíř je povinný, druhý čeká na svůj konec a třetí bude inovován.
 

Aktuální třípilířové dělení důchového systému má krátkou životnost. Vzniklo 1. ledna 2013 a skončí v roce 2016. Druhý pilíř zrušila vláda vedená jejím předsedou Bohuslavem Sobotkou, definitivně konec proběhne v příštím roce.

Důchodový systém tak bude, stejně jako před rokem 2013, dvoupilířový, sestávající z povinného průběžného pilíře a dobrovolného spoření na penzi. Chce-li politická reprezentace posílit zajištění obyvatel na podzim života, měla by vymyslet důstojnou náhradu za zrušený druhý pilíř. Čtěte také: Důchodová reforma 2.0: Senioři budou i nadále závislí na státu

Tři důchodové pilíře

Celý tuzemský důchodový systém se rozděluje do tří pilířů.

První důchodový pilíř

V rámci prvního důchodového pilíře funguje průběžný důchodový systém, kdy stát vybírá peníze daňových poplatníků a přerozděluje je lidem, kteří pobírají starobní důchod nebo jinou důchodovou dávku.

Druhý důchodový pilíř

Druhý pilíř znamená vyvázání části finančních prostředků z prvního a jejich zhodnocení v penzijních společnostech. Nepleťte si prosím tento pojem s penzijními fondy.

Třetí důchodový pilíř

Penzijní fondy, stejně tak i pojišťovny nabízející životní pojištění nebo důchodové pojištění spadají do třetího důchodového pilíře.

Důchodová reforma se dotkne prvního a druhého pilíře, přičemž 2. pilíř bude v roce 2016 ukončen.

Malá důchodová reforma

První pilíř průběžného důchodového systému bude zachován i do budoucna. Upraví se několik parametrů, zejména věk potřebný k odchodu do důchodu, u žen se odstraní diskriminace nároku na dřívější odchod do starobního důchodu podle počtu vychovaných dětí. V neposlední řadě se sjednotí věk odchodu do důchodu pro muže a ženy. Lidé narození v roce 1977 a později budou moci odcházet do důchodu při dosažení věku 67 let. Čtěte také: Malá a velká důchodová reforma

Velká důchodová reforma

Velká důchodová reforma se odehraje v rámci druhého pilíře. Bude souviset s vyvázáním části peněz z průběžného důchodového systému do privátního sektoru, ve kterém si lidé budou moci lidé spořit na důchod individuálně podle zvolených investičních plánů.