reklama

Důchodové nej… pro jaro 2016

redakce dne 15. 06. 2016 - 00:00

Nejstarší seniorka, průměrná penze anebo exekuční srážky na důchody… To jsou důchodové statistiky platné pro začátek roku.

 

Důchodové statistiky jsou našimi čtenáři oblíbené. Namísto obsáhlého článku s jedním tématem jsme se rozhodli pro rychlé přiblížení několika zajímavých čísel, se kterými se s vámi podělíme v níže uvedeném textu.

Veškeré údaje obsažené v tomto příspěvku se vztahují k 31. březnu letošního roku a vycházejí ze statistik České správy sociálního zabezpečení.

Nejstarší žena v Česku

Pro prvenství v dlouhověkosti se stačí v České republice dožít 108 let. Nejstarší obyvatelka žije v Jihomoravské kraji a v rodném listě se může pochlubit rokem narození 1907. Nejstarší Čech bydlí v Libereckém kraji a je o dva roky mladší.

Čtěte také: Stoletých lidí přibývá

Stoletých a víceletých je u nás celkem 603. Drtivou většinu tvoří ženy (521 osob), mužů je pouze 82. Nejvíce stoletých občanů žije tradičně v Praze a to 113 osob. Nejméně stoletých – 11 osob – žije v Karlovarském kraji.

Průměrný důchod je 11 400 korun

Průměrný sólo starobní důchod činí přesně 11 400 Kč. Muži důchodci tradičně pobírají vyšší dávku (12 497 korun), ženy důchodkyně zase nižší (10 351 Kč). Za první čtvrtletí 2016 bylo na starobních důchodech vyplaceno 96,1 miliardy korun. Jednorázová lednová valorizace důchodů si vyžádala dodatečných 3,5 miliardy korun. Každý senior získal od současné vlády jednorázový příspěvek ve výši 1200 Kč. Důchodový účet skončil ve schodku 6,52 miliardy korun.

Čtěte také: Stoletníci: Jak ufinacovat dlouhý život v důchodu

Průměrná exekuční srážka činí 1935 Kč

Zajímavou statistikou, které jsme se již dříve věnovali a věnovat budeme i samostatným příspěvkem, jsou exekuce důchodců. Podle údajů ČSSZ přibývá počet seniorů, jejichž důchod je zatížen exekucí. V Česku je již 84 405 důchodců, kteří mají problémy se splácením svých závazků. Průměrná exekuční srážka činí 1935 Kč. Údaje je možné škálovat i podle pohlaví, regionu kde žijí anebo třeba dle průměrného věku. Mužům se ze starobního důchodu sráží více (2133 Kč), než ženám (1761 Kč). Průměrný věk dlužníka je 67 let.

Čtěte také: Zadlužení důchodci: Exekuce na důchod

Nejvíce dlužníků-důchodců žije v Moravskoslezském kraji (6441 osob) a v Ústeckém kraji (5882 lidí).

Splacení úvěrů a půjček před samotným nástupem do penze je klíčová. Ze statistik ČSSZ vyplývá, že přibývá počet lidí, kteří do důchodu vstupují s jednou či více exekucemi. Před nástupem na odpočinek prováděl exekuční srážky zaměstnavatel, po přechodu do důchodového stavu se této role ujímá již zmíněná ČSSZ.