reklama

Důchodové spoření

redakce dne 04. 05. 2018 - 00:00

Význam důchodového spoření nabývá v posledních letech na významu. Spořte na důchod lépe a odkládejte více.

Čtěte také: Kolik milionů korun zajistí slušnou penzi?

Důchodové spoření bylo pojmenování finančního produktu druhého pilíře důchodové reformy, která začala v roce 2013 a skončila o pár let později v roce 2015. My se zaměříme především na podstatu důchodového spoření – zajištění na stáří.

Abychom nepopisovali finanční produkt z již zaniklého druhého pilíře důchodové reformy, podíváme se na zoubek univerzálnímu mechanismu. Jeho znalost je vhodná pro spoření na důchod.

Čtěte také: Důchody 2019

Jak na důchodové spoření

Do důchodového spoření lze směle zařadit doplňkové penzijní spoření, případně penzijní připojištění v rámci transformovaných fondů. Zajištění na stáří je však mnohem rozsáhlejší a košatější strom možností. Záleží na vašem odhodlání, dostupných financích, očekáváních a nezbytné disciplíně.

Čtěte také: Bohatnoucí senioři

Spoření na důchod do určité míry závisí na uvedených faktorech, které si probereme detailněji.

Jak moc spořit na důchod

Průměrná úložka u penzijních společností se pohybuje méně než 700 korun. Taková částka nikoho pořádně nezajistí, ani když ji bude spořit celý život (za předpokladu, že mu penzijko založí odpovědný rodič a střadatel na něj v plnoletosti naváže). Jen při obyčejném pronásobení uvedené měsíční částky a počtu let dojdeme k sumě 546 tisíc korun. Výpočet nám vyšel na základě těchto vstupních údajů: měsíční úložka 700 Kč x 12 měsíců x 65 let. Nezohlednili jsme úroky, inflaci ani státní příspěvky.

Čtěte také: Milion lidí si na penzi spoří méně než 300 korun měsíčně

Budete-li si nechávat z uvedené částky zasílat pravidelnou rentu na dalších 20 let, získáte měsíčně 2275 korun.

Při využítí doplňkového penzijního spoření můžete v průběhu času měnit úložky. V dobách blahobytu je zvyšovat, a v nepřízni osudu zase snížit na nezbytné minimum. Při opravdové nepřízni lze úložku přestat platit úplně. Zrušení důchodového spoření a získání peněz se raději vyhněte.

Nebojte se odkládat na penzi více peněz než dosud.

Vaše cíle a očekávání

Před anebo v průběhu důchodového spoření si stanovte vaše priority proč si na důchod spoříte. Mezi cíle nejčastěji patří následující:

Chci peníze při dosažení důchodového věku jednorázově vybrat.

Chci využívat rentu jako doplněk ke starobnímu důchodu plynoucímu z prvního pilíře.

Při jednorázovém výběru záleží rovněž i na způsobu využití uvolněných peněz. Chystáte-li stavební úpravy bytu, možná byste měli přípravu příslušné finanční rezervy řešit jiným způsobem. A to přímo spořením na tento účel.

Čtěte také: Odcházíte do důchodu? Než umřete, dostanete přes dva miliony korun

U přijímané renty si zjistěte, jak to bude s penězi v případě vašeho skonu – zda zůstatek na vašem důchodovém účtu zdědí vaši nejbližší, anebo propadne penzijní společnosti.

Pravidelnost důchodového spoření

Kromě odkládání přesně dané finanční částky je nezbytná i pravidelnost. Budete-li spořit jen občas, stěží dojdete ke kýženému výsledku. Výkyvy v částkách se negativně promítnou i do přijímaných státních příspěvků. Nevytěžíte maximum a zpětně možná dojdete k poznání, že ne všechna přerušení plateb za to stály. Třeba když zjistíte, že těžko vyjdete s penězi do konce měsíce a s úložkou na penzi se dá dočasná nouze docela dobře překonat. Třeba se utěšujete, že jednou to nevadí. A ono je tomu překvapivě naopak. Z jednou se stane dvakrát a potřetí jde již o běžnou normu, které navíc uzpůsobíte i své myšlení: Nevystačím do výplaty, bouchnu penzijko, neboť důchod je ještě daleko a třeba se ho ani nedožiju!

Uvedená liknavost vám v budoucnu připraví krušné chvilky. Spoření na důchod není radno podceňovat.