reklama

Dům nebo byt? Těžká otázka

Josef Švejda dne 28. 12. 2010 - 00:00

Odpověď na otázku, zda si pořídit dům nebo byt, je těžká. Každý typ nemovitosti má svá specifika. Než si vytouženou realitu opatříte, zkuste se předem zamyslet o kladech a záporech každého typu nemovitosti.

Staré přísloví říká, že můj dům, můj hrad. Do určité míry to platí. Avšak i vlastnictví nemovitosti se může stát noční můrou. Popíšeme si, jaké těžkosti mohou nastat, rozhodnete-li si pořídit vlastní nemovitost.

Zadlužení na celý život

Jste-li čerstvý třicátník, který pro svou rodinu plánuje nějaké bydlení, budete se zřejmě rozhodovat na úrovni vlastní nebo nájemní nemovitost. I když to nyní vypadá s vaším platem a pracovním místem dobře, vždy může nastat útlum. Vaše místo se může stát nadbytečné, nemusíte se zalíbit vedení anebo vás vaši milí kolegové z práce zkrátka vyštípou. Ztratit práci není naštěstí v 21. století žádnou tragédií. Jestliže máte dostatečnou finanční rezervu, můžete si těch pár měsíců, než si najdete novou práci, dostatečně užít. Horší je to v případě, že máte manželku na mateřské dovolené, malé dítě anebo jste bez dodatečné hotovosti v podobě několika vašich měsíčních příjmů na spořicím účtu.

K této nepříznivé konstelaci si připočtěte ještě hypoteční úvěr, prostřednictvím kterého splácíte střechu nad hlavou. Splátky úvěru odcházejí z vašeho osobního účtu s železnou pravidelností, zatímco vaše příjmy začínají slábnout. Pro někoho je likvidační byť jen jeden měsíc bez platu. A naopak někdo jiný dokáže s hypotékou a malým dítětem vyjít třeba rok.

Kromě toho je hypotéka nebo úvěr ze stavebního spoření často závazkem na celý život. Málokdo si dokáže představit co bude dělat zítra, ale má vcelku jasno, kde bude za tři desetiletí.

Můj dům, můj hrad

Patříte-li mezi příznivce bydlení v domech, neměli byste být lenochy. O dům je potřeba v průběhu času pečovat. Jestliže jste dosud bydleli v paneláku, nemusíte mít o dílčích opravách, které v domě jsou, ani ponětí. V paneláku všechny větší opravy řešil majitel, pokud jste bydleli v nájemním bytě. Pokud jste vlastnili byt, přispívali jste do fondu oprav. Z něho se platí opravy typu výtah nebo zateplení nemovitosti. Máte-li však rodinný domek, nemáte žádnou potřebu zakládat cosi jako je fond oprav. Jen skutečně uvědomělí majitelé domů si v průběhu času odkládají peníze na pozdější opravy. Zateplení malého domku vyjde na několik desítek až stovek tisíc korun.

Oproti bytu v paneláku budete mít i malou zahrádku, na které bude nutné sekat trávu, okopávat záhonky a natírat plot. Jestli vám nevadí fyzická práce a větší opravy a úpravy vašeho domku, je pro vás tento typ nemovitosti doslova určený.

Byt v paneláku a činžáku

Na druhé straně „šťastných“ majitelů realit patří vlastnictví a zejména pak bydlení v bytech. Život v paneláku je o poznání snadnější, než v rodinném domku. Má však i dost záludností, které byste neměli podceňovat. Stačí, abyste měli v domě špatné sousedy (sociálně nepřizpůsobivé a slabé, národnostní menšiny) a rázem máte po idylce. Rušení nočního klidu nebo znečišťování společných prostranství budou patřit k těm lehčím. Horší to bude v okamžiku, kdy bude panelák nebo činžák vyžadovat dražší investice v podobě zateplení nebo pořízení nového výtahu. Doslova nemožné bude přemluvit vlastníky bytových jednotek o potřebnosti oprav. Většina lidí bude narážet na společného jmenovatele: nulové příjmy, nebo dokonce dluhy. V neposlední řadě i žádná schopnost abstrakce a myšlení v horizontu nepřesahující nejbližší víkend. Čtěte více: Půjčka do domu může být někdy špatná služba

Bydlíte-li v podnájmu, můžete se těšit jen na nenadálý „vyhazov“ od vlastníka bytu. Pokud se situace ve vašem bezprostředním okolí jakkoliv zhorší, můžete se vždycky vypravit hledat štěstí do jiné městské části nebo i jiného města. Jestliže však splácíte hypotéku a máte malé děti, je možnost přestěhovat se takřka vyloučená.