reklama

Dva lidé z pěti si budou letos utahovat opasky

redakce dne 02. 01. 2012 - 15:07

Utahování opasků v roce 2012 se nevyhne 40 procent lidí. Naopak 13 procent dotázaných řeklo, že se letos chystá své peníze zhodnocovat. Informace vyplývají z průzkumu agentury Ipsos Tambor, který si objednala finančně poradenská společnost Partners For Life Planning.

Dva lidé z pěti tak budou doslova a do písmene žít od výplaty k výplatě. Ostatně tento životní styl je běžnější pro lidi s nižším vzděláním, zejména pak pro ty, kteří mají základní vzdělání. Naopak s vyšším vzděláním ubývá těch, kteří každý měsíc trnou nad neočekávanými výdaji.

Pětina lidí (21 procent) si myslí, že v roce 2012 nepotřebují utahovat opasky, neboť své finanční prostředky spravují dobře. Nejvíce si věří lidé ve věku od 18 do 24 let a poté ještě senioři od 55 do 65 let. Důvěra však pramení z nízké finanční gramotnosti. Alespoň u mladých lidí. Podle Lady Kičmerové, marketingové ředitelky společnosti Partners For Life Planning, si mladí lidé věří příliš. Výsledky vyplývající z jiného průzkumu ukázaly, že realita je zcela odlišná. Mladí lidé si ve financích nejvíce věřili. Ale realita byla bohužel jiná. Jejich skutečné znalosti byly velmi slabé. Výrazně horší než v případě střední generace, komentuje Kičmerová výsledky dřívějšího šetření.

Z průzkumu dále vyplývá, že šetřit chtějí lidé žijící v domácnostech s měsíčními čistými příjmy od 20 do 30 tisíc korun. Zejména pak lidé v Praze a větších městech nad sto tisíc obyvatel.

Výzkum provedla společnost Ipsos Tambor v prosinci 2011. Ptala se 1013 respondentů ve věku od 18 do 65 let prostřednictvím metody on-line dotazování.