reklama

Pouze dva penzijní fondy překonaly loňskou inflaci

redakce dne 02. 03. 2012 - 12:33

Pouze dva penzijní fondy překonaly svými výnosy v roce 2011 inflaci, kterou Český statistický úřad spočetl na 1,9 procenta.

Mezi vítězné penzijní fondy, které překonaly inflaci, se řadí Allianz penzijní fond s výnosem 2,7 procenta a Penzijní fond České spořitelny s dvouprocentním zhodnocením. Výnos přesně kopírující inflaci, tj. 1,9 procenta, vytvořily další dva fondy. Jmenovitě pak ING Penzijní fond a Penzijní fond Komerční banky.

Nejnižší výnos vygeneroval Generali Penzijní fond. Klienti tohoto fondu nejvíce tratili, neboť výnos 0,3 procenta inflaci příliš neumaže. Mezi další fondy, které vygenerovaly výnosy pod loňskou hranicí inflace jsou Aegon Penzijní fond, AXA Penzijní fond, ČSOB Penzijní fond Stabilita (včetně Progresu, který zfúzoval do „Stability“) a Penzijní fond České pojišťovny. Čtěte také: Penzijní připojištění a penzijní fondy v číslech

Veškeré výnosy jsou spočítány na základě hospodářských výsledků jednotlivých penzijních fondů. Nejde však o finální čísla. Akcionáři fondů se ještě mohou rozhodnout, jestli do některých fondů vloží vlastní peníze a tím zlepší jeho zhodnocení. Čtěte také: Máte také penzijní spoření?