reklama

Efektivní úroková sazba

redakce dne 23. 01. 2012 - 13:56

Úroková sazba, míra či zkráceně jen úrok, je v peněžnictví dost široká disciplína. Abyste ze svých úspor uložených na vkladech v bance či družstevní záložně získaly co nejvíce, měli byste si umět spočítat efektivní úrokovou sazbu.

Efektivní úroková sazba dostanete po odečtení tří složek, které mohou, ale také nemusí všechny najednou, snižovat vaše výnosy. Kromě již obligátní inflace a 15procentní srážkové daně z výnosu to jsou ještě poplatky za vedení účtu. Ty jsou však v Česku zanedbatelné, ne-li žádné.

Předpokládejme, že na termínovaném vkladu máte uložen jeden milion korun, ze kterého získáte ročně tříprocentní zhodnocení. Inflace bude činit dvě procenta. Efektivní úroková sazba však činí 0,55 procenta ročně z celé úročené sumy. Čtěte také: Jak uchovat hodnotu úspor?

Z výnosu tři procenta, což je 30 tisíc korun, je nutné odečíst 15procentní srážkovou daň. Dostanete se tak na 25 500 korun. Z této sumy odečtěte inflaci, která činí 20 tisíc Kč. Efektivní výnos se tak dostane na 5 500 korun.

Inflace vám z úspor neukousne ve skutečnosti žádné peníze, jen vám sníží jejich hodnotu. Namísto, abyste si za jeden milion korun koupili jeden milion rohlíků, si jich koupíte stejný počet, avšak za 1 020 000 korun.