reklama

Fámy o důchodech z internetových diskusí

redakce dne 15. 03. 2013 - 00:00

Internetová fóra používáme jako zdroj inspirace při hledání námětů. Zároveň nám slouží jako kontrola toho, jak lidé chápou finance.
 

Naší veliké pozornosti se těší zejména zpravodajský server Novinky.cz. Ten patří na pomyslnou první příčku toho, co si myslí reprezentativní masa hlásící se k levicovému pohledu na svět. Takřka ideální laboratoř pro pravicové jestřáby sídlící v redakci finančního serveru investia.cz.

V posledních dnech nás zaujalo několik diskusí, ve kterých účastníci komentovali důchody a celou problematiku, jenž se k nim váže. Nebudeme se vyjadřovat k jednotlivým příspěvkům. Vzali jsme obecně rozšířené mýty a fámy o tom, jak se stát postará o každého, kdo platí daně a pracuje. Zkrátka pro každého poctivého obyčejného člověka, kterých je v této zemi spousta. Jestli se pod označením obyčejný člověk ukrývá i naivní nevíme. Přinášíme dva mýty, které jsou v diskusích hojně rozšířené.

Poctivě platím daně

Jestliže chcete solidní důchod, placení daní vás rozhodně nespasí. Když napíšeme, že s odvodem daní to nemusíte přehánět, nebudeme daleko od pravdy. Pryč jsou časy, kdy se placením daní určovalo volební právo. Dnes je klíčové jen sociální pojištění. Zdravotní pojištění a daně z příjmů, potažmo další majetkové daně, jsou zbytečná finanční zátěž, které je radno se raději zbavit.

Rozšířeným mýtem je úhrada daní s očekáváním, že se daňový poplatník dočká státní penze. Jenže výše odvodu daní se vůbec nepromítá do výpočtu a následného přiznání starobního důchodu.

Stát se o mě postará

Rozhodně nečekejte žádnou významnou pomoc od státu. Za tři desítky let se konečně dočkáme onoho „malého státu“, který všichni vyznávají, avšak ne a ne se k němu dobrat. Malý stát budoucnosti však bude od toho v současnosti na hony vzdálen službám, které nyní můžeme využívat.

Stát se o nikoho příliš dobře nepostará. Alespoň ne tak, jak by si mnozí diskutéři představovali. Erár musí především zajistit základní funkce státu, mezi které patří především vnitřní a vnější bezpečnost. Do vnitřní bezpečnosti směle řadíme – a to je revoluční myšlenka, za kterou se musíme pochválit – i nasycení těch, kteří nepracují.

Pro pravidelného konzumenta novinkového zpravodajství to zní nelichotivě, ale stát se musí postarat i o lidi bez příjmů v podobě mzdy či platu. Je mnohem jednodušší a levnější jim poslat „desátek“ formou sociální dávky, než bojovat proti zvýšené kriminalitě v ulicích.

Nevěšte však hlavu. S poctivostí nejdále dojdete a to platí i v dobách, kdy stále více občanů propadá pocitu beznaděje a marnotratnosti politiků.