reklama

Tři filmové tipy z prostředí burzy a velkého byznysu

redakce dne 31. 07. 2012 - 01:00

Pohled do zákulisí světa velkých peněz je silně vzrušující a inspirativní prostředí. Vybrali jsme tři filmy, které stojí za to.
 

Ač nejsme filmový magazín, v poslední době se kiny prohnalo několik filmů, které stojí za zhlédnutí. Jedno jestli jde o pokračování nějakého slavného filmu, anebo takřka dokumentární styl vyprávění o příčinách pádu světa do dluhové krize. Jedno mají společné, jde o vzrušující příběhy, které mají do určité míry reálný základ a mohou se v budoucnosti opět přihodit. Čtěte také: Recenze filmu: Srozumitelný Wolfi pro každého

Filmy o byznysu

Téměř všechny filmy o byznysu mají společného jmenovatele. Zatraktivňují divákovi obtížná témata, která převyprávějí stručnou a srozumitelnou formou.

Peníze nikdy nespí

Druhé pokračování amerického filmu Wall Street: Peníze nikdy nespí nás zavede do doby, kdy je burzián Gordon Gekko (Michael Douglas) propuštěn z vězení, ve kterém mezitím napsal knihu. Do cesty se mu připlete mladý makléř, který mu oznamuje, že si bere jeho dceru. V Gekkovi okamžitě budoucí zeť vzbuzuje zájem a neváhá ho využít, aby se dostal ke své dceři, která se ho dávno zřekla. Jenže ne vše se vyvíjí tak, jak by si mohl divák myslet. Gekko hraje zákulisní hru a obnovení vztahů se svým potomkem je pouze zástěrkou k jeho skutečnému a jedinému zájmu, kterým jsou peníze.

Nepracujte přesčas

Druhým filmem v naší skromné filmotéce je snímek Margin Call. Diváka zavede do jedné průměrné americké makléřské společnosti, která prodává balíky s hypotékami v různém rizikovém stupni. Děj filmu se odehrává v samém předvečeru finanční krize, jež začala v roce 2008.

Mladý makléř odhalí chybu ve vzorci, podle kterého jeho firma obchoduje. Okamžitě to sdělí svému nadřízenému. Informace se šíří lavinovitě a vše končí krizovým mítinkem ve čtyři ráno v čele s majitelem firmy. Ten se rozhoduje rychle. Prodá veškerá aktiva, aby co nejvíce snížil své ztráty. Ve filmu se objeví například Kevin Spacey, Stanley Tucci, Demi Moore nebo Jeremy Irons, který se více než výtečně zhostil úlohy ďábelského majitele investiční společnosti.

Těžkosti v práci neřešte sebevraždou

Posledním snímkem, kterému se budeme věnovat, jsou Manažeři. Příběh se odehrává v průmyslovém gigantu na bázi General Electric (v ČR vlastní například GE Money bank), který pod tíhou globální recese propouští desetitisíce zaměstnanců napříč všemi divizemi.

Nezaměstnanost se nedotkne ani manažerů, kteří své propuštění řeší každý jinak. Jeden spáchá sebevraždu, druhý se zapojí do hledání nové práce. V hledání nového místo je neúspěšný a na čas přijímá nabídku svého švagra pracovat v jeho stavební firmě.

Přes pocity zoufalství, zmaru a ublíženosti začíná pro hlavního protagonistu obsazeného Benem Affleckem nová příležitost ve firmě svého bývalého nadřízeného. Ten se osamostatnil a založil vlastní společnost. V dalších rolích lze vidět třeba Tommy Lee Jonese a Chrise Coopera.