reklama

Finančně-poradenský trh: Pojistkám šlapou na paty investice

redakce dne 15. 08. 2011 - 00:00

Finanční zprostředkovatelé se ve druhém čtvrtletí letošního roku činili. Během tohoto období uzavřeli celkem 217 418 smluv k pojistným, investičním, depozitním a úvěrovým produktům. Vyplývá to z informací dvou největších profesních asociací, které u nás zastupují finančně-poradenský trh.

Informace o počtu nově sjednaných smluv a objemu finančních prostředků, které se k nim váží mají vliv na hodnocení celého finančně-poradenského trhu. Ten u nás nejvýznamněji zastupují dvě profesní organizace a to Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců ČR (AFIZ) a Unie společností finančního zprostředkování a poradenství (USF ČR).

Pojistkou živ je poradce

Pomyslným vítězem se stává sjednávání pojistek a pojištění. Prim hraje životní pojištění, které je běžně placené. Toho uzavřeli finanční poradci ve druhém čtvrtletí 2010 celkem 82 262 smluv, přičemž zprostředkovaný obrat činil 998,775 milionu korun. Detailnější informace o tomto segmentu nejsou zatím k dispozici. Dá se ale spekulovat, že mezi nejčastěji sjednávanými druhy životního pojištění bude dominovat investiční, které má zároveň nejvyšší provize. Čtěte více: Hitparáda provizí: Jasně vede investiční životní pojištění následované hypotékami

Pojištění je navíc pro řadu běžných spotřebitelů velkou neznámou. To spolu s nízkou finanční gramotností znamená, že poradci uzavírají pojistky doslova jako na běžícím páse.

Zprostředkovaný obrat a počet smluv v pojištění

  Zprostředkovaný obrat (v mil. Kč) Počet smluv
Životní pojištění – běžně placené 998,775 82 262
Životní pojištění – jednorázově placené 196,434 1 773
Neživotní pojištění 218,999 50 663
Celkem pojištění 1 414,208 134 698

Zdroj: AFIZ a USF ČR; Zpracování: investia.cz

Investice přitahují zájem poradců i klientů

Sjednávání investic do otevřených podílových fondů začíná být na finančně-poradenském trhu podobně lukrativní, jako prodej pojistek. Nehledě na to, že trh zejména u životního pojištění má svůj strop, za kterým už zkrátka neporoste.

Zato fondové investice mají tu výhodu, že se s nimi dají dělat podobné „čachry“ jako s investičními životními pojistkami. Stačí aby byl poradce šikovný a klient může pod jeho vedením hezky vydělávat aniž by tušil, že získává jen desátek z tučné poplatkové hostiny. Nechme však spekulací a úvah na tím, co by kdyby a podívejme se, jak se finančním zprostředkovatelům dařilo prodávat investice do podílových fondů. Čtěte více: Jak (ne)vybírat podílové fondy

Celkem bylo za uplynulé čtvrtletí uzavřeno 39 709 smluv v celkově vyjádřeném objemu 1 161 551 000 korun. Údaje nehovoří o jednotlivých druzích podílových fondů. Nelze tak zjistit, jestli poradci sjednávali svým klientům rizikovější investice, anebo se drželi při zemi a investovali do konzervativních podílových fondů jako jsou zajištěné fondy nebo fondy peněžního trhu.

Spoření není příliš atraktivní

Spoření a spořicí produkty nejsou u finančních poradců zřejmě příliš v oblibě. Soudě podle objemu za letošní druhé čtvrtletí. Spoření je rozděleno na spořicí účty, stavební spoření a penzijní připojištění. V rámci stavebního spoření bylo sjednáno 9 556 smluv na celkovou cílovou částku 2 417 792 000 korun, což odpovídá zhruba 253 tisíc korun na jednoho účastníka. U penzijního připojištění a spořicích účtů již není možné dalšího dělení na jednotlivé produkty. Celkem bylo v rámci penzijního připojištění a spořicích účtů sjednáno 22 481 nových smluv v objemu 175,311 milionu korun. Průměrná suma na smlouvu odpovídá částce 7 798 korun. Čtěte více: Tři spořicí účty s nejvyšší úrokovou sazbou na trhu

Úvěry na bydlení za osm miliard

O něco více se dařilo poradcům a hypotečním makléřům sjednávat hypoteční úvěry a úvěry ze stavebního spoření. Celkově bylo sjednáno 6 414 smluv v objemu 8 198 467 000 korun.

V hodnotící zprávě za druhé čtvrtletí 2010, kterou společně vydal AFIZ a USF ČR byly úvěrové a depozitní produkty uvedeny v jedné kapitole. My jsme je rozdělili pro lepší přehlednost rozdělili na úvěrové a spořicí produkty.