reklama

Finanční poradci a jejich řeč těla

redakce dne 23. 01. 2012 - 00:00

Také jste někdy měli z finančního poradce špatný pocit? A víte jistě, že to nebylo ani tak kvůli předkládaným výsledkům, ale proto, že se choval divně? Máme na mysli řeč těla, která neodpovídala jeho slovům.

Neverbální komunikace, tj. komunikace prostřednictvím gest a mimiky, je nedílnou součástí lidské komunikace. Převedeno z praxe jde o jev, kdy se vám v baru líbí jiná osoba a vy ji nechcete rovnou oslovit. Vysíláte k ní řadu signálů. Od široké plejády pohledů, pokyvování hlavou a končetinami přes odvážnější gesta hraničící se sexuálním podtextem.

Podobně je na tom i finanční poradce nebo jeho ženská obdoba. Oproti námluvám v baru by vás neměl žádný z poradců svádět. Ostatně to je nad rámec tohoto článku.

Řeč těla neodpovídá slovům

Asi nejdůležitější je znát, jak se projevuje lhaní. U malých dětí to poznáte snadno. Zakryjí si pusu. U dospělých tento reflex už příliš nefunguje. Dejte si pozor na to, že si lhář často sahá na obličej, tváře, nejčastěji pak na nos či ucho. Může si mnout ruce anebo se více dotýká sebe sama.

Právě odhalení lži je klíčové. Řada lhářů zkrátka ví, že doporučované finanční řešení je výhodné pouze pro jednoho z vás a vy to rozhodně nebudete.

Odhaleného viníka nemusíte ihned konfrontovat. Stačí dané řešení nepodepisovat a požádat o další schůzku. Během mezičasí vše zkonzultujte s jiným finančním specialistou. To ale odbíháme od námětu tohoto článku.

Jestliže se dotyčný poradce dotýká prsty brady, zvyšuje zrakový kontakt či je u něj patrné náhlé uvolněné napětí, znamená to, že chce něco prodat. Nemusí jít nutně o akt nepřátelský anebo lživý. Poradci se živí tím, že za uzavřené obchody mají provize. Čtěte také: Hitparáda provizí: Jasně vede investiční životní pojištění následované hypotékami

Šéf anebo partner?

Tradiční chybou poradců je, že se s vámi snaží navázat partnerský, ba někdy i přátelský, vztah. Jenže jim ujede jedno gesto – sepnou ruce za hlavou – a po partnerství je konec. Jestliže se vám toto někdy stalo, znamená ono sepnutí rukou za hlavou akt nadřízenosti. Ten má k přátelství či partnerství hodně daleko.

Oko do duše okno

Evropané jsou zvyklí vyčíst plno informací z očí. Jestliže finanční poradce neustále uhýbá pohledem anebo nervózně těká očima, je něco v nepořádku. V prvním případě jde o neupřímnost či nezájem, ve druhém pak o nejistotu. Ta může pramenit třeba z toho, že sice před vámi sedí elegán v obleku či příjemně oblečená fešanda, ale může jít o začátečníky, kteří si nejsou jisti v kramflecích.

Upřený pohled delší šesti vteřin znamená akt agrese. Tu by si opět finanční poradce neměl dovolit, neboť si s vámi nepřišel poměřovat síly, ale uzavřít obchod v podobě nabídky co nejlepšího finančního řešení pro vás.

Paže, ruce, prsty

Plno odborníků na neverbální komunikaci uvádí, že pro důvěryhodný projev je nutné používat co nejvíce ruce. Ne však takovým způsobem, jakým je používal řezník Krkovička ve večerníku. Ten aby umocnil své nekalé úmysly, ještě říkal pod vousy: „Zatr, zatr.“ Na první pohled tak bylo každému jasné, že kuje neplechu. Finanční poradci by si z této postavičky rozhodně neměli brát příklad.

Negativně působí, když si finanční konzultant schová ruce pod desku stolu a usmívá se jako Křemílek (zůstaneme-li u postaviček z večerníčku). Žádnou výhrou není ani pevné propojení prstů do sebe. Opět to znamená negaci. V tomto případě pak úzkostný postoj. Naopak prsty do stříšky znamenají, že mluvčí ví, o čem mluví a že je to pravda. Toto se může často zneužívat, takže musíte ještě použít nějaký další prvek, kterým se přiblížíte skutečnému významu gesta. Čtěte také: Jak poznat nekvalitního „finančního“ poradce?

Nohy jako spolehlivý indikátor

Máte-li z finančního poradce nepříjemný pocit, který pozorujete z gest jeho obličeje a rukou, spolehlivou kontrolní funkcí jsou jeho nohy. Bývá však extrémně těžké se podívat pod stůl, aniž by to nevzbudilo údiv protějšku. Odpovědět na zvídavý dotaz, že si ověřujete, jestli náhodou váš společník nelže, není to pravé ořechové. Proto je vhodnější podívat se pod stůl jinak. Třeba tím, že vám něco vyklouzne z ruky. Lze úspěšně použít propisku, papír, blok. Odvážnější mohou na zem shodit svůj chytrý mobil nebo laptop. Pánové by se měli vystříhat dívání se pod stůl v případě, že jednají s finanční poradkyní v kostýmku. Vyslali byste tím dotyčné osobě hodně nelichotivý signál.

Pevně překřížené nohy patří úzkostnému člověku a jeho obavám. Dalším signálem jsou špičky u nohou. Jsou-li namířeny k vám, jste jejich majiteli sympatičtí. Jestliže jste mu nesympatičtí, míří špičky tam, kde dotyčný hledá záchranu. Třeba ve dveřích od vašeho bytu.

Uvedené poučky je třeba bedlivě analyzovat. Ne každé gesto může znamenat zlé úmysly. Často jde o zlozvyky, které si poradce neuvědomí a pokud ano, bývá v některých případech pozdě na nápravu. Některá gesta mluví sama za sebe, jiná se může poradce naučit, aby vzbudil svou důvěryhodnost. Čtěte také: Nezávislý finanční poradce: Jak ho vybrat a co nabízí