reklama

Finanční rezerva

redakce dne 24. 09. 2021 - 00:00

Mít stranou odloženo část peněz jako finanční rezervu je nezbytností. Jak vysoká by měla finanční rezerva být? Na jasnou otázku neexistuje jednoznačná odpověď.

Během života se lze dostat do celé řady situací, kdy se peníze navíc hodí.

Na finanční rezervu lze nahlížet z několika hledisek. Základní pro pochopení širší veřejnosti je, že finanční rezerva představuje peněžení zásobu na dobu, kdy potřebujete mimořádně pokrýt nenadálé výdaje. Používá se často příklad pro okamžitý nákup pračky nebo ledničky. Podle údajů České národní banky čtvrtina tuzemských domácností nemá a nedokáže dát dohromady 12 tisíc korun.

Čtěte také: Dva spořící účty: Na úspory a investice

Finanční rezerva pomáhá při ztrátě zaměstnání

I z tohoto důvodu je finanční rezerva důležitá. Další definice, nyní již pro finanční gramotné je, že finanční rezervou si kupujete čas. Čas potřebný na vyřešení nenadálé situace, která se může protáhnout – například na dobu jednoho a více měsíců. Typickým příkladem je ukončení pracovního poměru z libovolného důvodu. Finanční rezerva vám pomůže překlenout toto nepříznivé období.

Čtěte také: Co (ne)dělat, když vás vyhodí z práce…

Částečně lze počítat s podporou v nezaměstnanosti, kterou vám poskytne úřad práce. Hospodaříte-li v rámci osobních nebo rodinných financí s nulovým kladným výsledkem, tj. nevytváříte žádné rezervy, úspory, měla by vaše finanční rezerva pokrýt druhou část vašich výdajů. První polovinu pokryje právě stát přes podporu v nezaměstnanosti. Pamatujte, že podpora v nezaměstnanosti se vyplácí osobám mladším 55 let pouze pět měsíců a má klesající tendenci. V průměru získáte maximálně polovinu vaší čisté mzdy, pakliže nebyla vyšší než 34 tisíc korun. Pro vyšší příjmy je podpora v nezaměstnanosti zastropovaná. Dimenze v podobě optimalizace finanční rezervu a vaší případné podpory v nezaměstnanosti dává odpovídající výši disponibilních úspor nový rozměr.

Pohlídejte si, zda máte na získání podpory v nezaměstnanosti nárok. Například jednatelé obchodních společností se jí nedočkají.

Hypotéka, děti, podnikání

Zcela odlišný přístup k finanční rezervě budete mít v případě podnikání. Příjmy z podnikání plynou pomalu, především na začátku. Lze čekat, že během prvních několika měsíců budou příjmy nízké až žádné. Na tuto dobu je vhodné se připravit a držet rezervu klidně na celý rok dopředu. Dvojnásob to platí, když máte menší děti a zároveň splácíte hypotéku. Potomci představují nikdy nekončící nepředpokládané výdaje. Hypotéka, děti a začátky podnikání je nejvíce stresující koktejl, který si lze dobrovolně zvolit. Rozhodně vás před vlastním byznysem neodrazujeme.

Čtěte také: Čerstvá vdova, děti a hypotéka

Rekonstrukce nebo pořízení bydlení

Chystáte-li si pořídit bydlení na úvěr, bude se vám finanční rezerva rozhodně hodit. Nezapomeňte o nejméně tři splátky hypotéky zvýšit i vaší současnou finanční rezervu. Při nečekané události snadno vyřešíte nepříjemnou situaci. Totéž se týká i rekonstrukce bydlení. V době, kdy ceny materiálů a stavebních prací prudce rostou je dobré držet klidně i násobek původního rozpočtu. Přeci jen nouzově bydlet v rozestavěném příbytku není to pravé ořechové.

Investiční rezerva

Nejvyšší metou pro finanční rezervu jsou peníze určené pro mimořádné investiční příležitosti. Předchozí věta nabádá k tolik proklínanému časování trhu. I pro drobného investora existuje řada příležitostí, kdy je dobré zainvestovat více než obvykle. Nemusí jít nutně o zbrklý jednorázový nákup. Jakmile vidíte, že hodnota podílových listů ve vašich otevřených podílových fondech poklesly, nastává impuls pro zvážení mimořádných nákupů. Ty raději rozložte do delšího období. Kdo využil poklesu cenných papírů v březnu 2020 pro navýšení investic, ten rozhodně neprohloupil.

Čtěte také: Časté chyby investorů

Rezerva na stáří

Poslední rezerva je ta na stáří. Její přípravu není záhodno podceňovat. Začít s ní je nejlépe v co nejnižším věku, ideálně tehdy, kdy vám přijde na bankovní účet první výplata. Vhodným produktem je doplňkové penzijní spoření. S ohledem na dlouhodobý investiční horizont uvažujte o dynamické investiční strategii.

Čtěte také: Tři důležitá na stáří: Děti, domy a důchod

Budování vhodných finanční rezerv je natolik provázané téma, že je vhodné si přečíst i naše další články vydané na toto téma v průběhu celé existence finančního serveru investia.cz.