reklama

Ukliďte si finance. Automatizujte a valorizujte vaše platby

redakce dne 05. 08. 2022 - 00:00

Nemusíte být miliardáři, abyste měli pořádek ve vašem finančním majetku. Poradíme vám, jak na pravidelný finanční úklid pro dokonalé vyladění vašeho bankovního účtu.

Oproti dříve vydanému článku Udělejte si pořádek v penězích se zaměříme na úklid a nastavení pořádku v pravidelných platbách a příkazech a jejich automatizaci.

Generální úklid finančního majetku je dobré provést jednou za tři až pět let. Avšak dejme si ruku na srdce, častější optimalizace nebývá na škodu. Nepředpokládáme, že by dospělý člověk měl každý rok plný změn.

Sjednocení platebních příkazů

Největší paseku v osobních a rodinných financích dělají odchozí platby, trvalé platby, inkasa a SIPO. Nejenže odcházejí v různých termínech, mnohdy obsahují zastaralé výše platby. Zejména je to patrné u investičních produktů jako je doplňkové penzijní spoření nebo fondových investic.

Podíváme se na časté chyby, které lidi praktiktují ve svých bankovních účtech. Něco je zlozvyk, něco jen pohodlnost, která se vám z delšího časového hlediska nevyplatí.

Automatizujte odchozí platby

Nepsané pravidlo dnešního světa je automatizace. V osobních a rodinných financích se automatizací myslí především zprocesorování odchozích plateb a převodů, které musíte inicializovat vy. Nejsou naplánovány dopředu.

Inkasa a SIPO platby jsou vhodnou ukázkou automatizovaných plateb. Jejich jistá nevýhoda spočívá především v protější straně, která inkaso nebo SIPO vůči vám uplatňuje. Hrozí riziko, že vám příjemce platby změní její výši. Tomu se dá zabránit povolením maximálního možného limitu.

Zadávání příkazů jednotlivě

Zadáváte platební příkazy jednotlivě? Pokud ano, zautomatizujte je. Ušetříte tím čas. Pravidelně opakující se příkazy přímo volají po zautomatizování rutinně se opakujících se činností.

Valorizujte investice

Chovejte se jako stát vůči důchodcům, který pravidelně jednou ročně (a v poslední době i vícekrát) valorizuje starobní důchody. Máte-li sjednáno doplňkové penzijní spoření, penzijní připojištění (sic!) a různé investiční produkty - fondy, indexy, životní pojištění - myslete na pravidelné navyšování úložek.

Někdejší pětistovka při založení penzijka před deseti lety neodpovídá díky inflaci původní výši. Ač odpovědně spoříte část svých příjmů na budoucnost, zbytečně se připravujete o potenciál a pomalu chudnete. Inflace je neviditelným zlodějem na dlouhou trať.

V podobném duchu proveďte valorizace všech plateb, které posíláte na spoření a investice.