reklama

Finanční zdraví v šesti snadných krocích

redakce dne 13. 01. 2023 - 00:00

Česká spořitelna pro své klienty připravila projekt Finanční zdraví, ve kterém pomocí šesti zdravých kroků zlepší jejich finanční kondici.

Pro dosažení podobného efektu, jako potenciální aktivní klient České spořitelny, stačí využít šest kroků programu Finančního zdraví. Zmíněnou šestici kroků mohou využít i neklienti této velké banky. V podstatě jde o opakování z finanční gramotnosti a stanovení střednědobého obchodního cíle do roku 2025.

Česká spořitelna si nejdříve sáhla do své klientské databáze a vytáhla z ní několik zajímavých údajů. Ze 4,5 milionu klientů má nulovou rezervu polovina z nich. Rovněž zhruba polovina klientů si šetří na důchod. Vzhledem k vysokému klientů se dá usuzovat, že česká populace na tom bude podobně, jako jsou klienti této největší české banky z pohledu počtu klientů.

Nabídka banky se nijak neliší od standardních prodejních modelů finančně-poradenských společností, které chtějí pro své klienty jen to nejlepší.

Finanční zdraví České spořitelny

Česká spořitelna nabízí produkt finančního zdraví svým klientům od ledna letošního roku. Pod atraktivní nálepkou se skrývá tradiční prodej a servis finančních produktů z oblastí spoření, rozpočtu, pojištění, investic, úvěrů a bydlení. Celkem jde o šest indikátorů, které vedou k lepšímu finančnímu zdraví.

Šest bodů pro lepší finanční zdraví

Rozpočet
Krátkodobá rezerva
Dlouhodobá rezerva, zajištění na stáří
Splátky pod kontrolou
Zajištěné bydlení a související náklady pod kontrolou
Pojištění členů rodiny a majetku

Z uvedené šestice bodů je vidět, že se týkají běžné finanční gramotnosti. V prvé řadě je nezbytnou podmínkou usilovat o dlouhodobě přebytkový rozpočet, ze kterého se dají vytvářet rezervy. Krátkodobá rezerva slouží pro nenadálé výdaje typu obligátní rozbité pračky nebo ledničky. Dlouhodobá rezerva se týká především spoření na důchod přes doplňkové penzijní spoření.

Splátky úvěrů má daný člověk pevně pod kontrolou. Opět souvisí s rozpočtem a přebytky v příjmech nad výdaji. V opačném případě je libovolná půjčka cestou do dluhové spirály.

Zajištěné bydlení, náklady na bydlení (náklady za utility jako je elektřina, vodné a stočné, plyn). Týká se to i zajištění volných finančních zdrojů pro splácení hypotéky.

Pojištění osob a majetku je rovněž standardním postupem péče o klienty. Mít ošetřená veškerá rizika související s nepřízní osudu je známkou vyspělejší znalosti finanční gramotnosti.

Program Finanční zdraví České spořitelny není ničím novým. Maximální snahou je časový rámec do roku 2025, kdy chce banka svým klientům zlepšit vybrané finanční ukazatele jejich domácností a zároveň prodat další a další finanční, investiční, penzijní a pojistné produkty.