reklama

Fňukající pronajímatelé bytů

redakce dne 28. 07. 2016 - 00:00

V médiích se lze často dočíst o nepoctivém chování nájemníků. Avšak o záludných pronajímatelích bytů takřka nepadne zmínka.

 

Přesto se i pronajímatelé mohou chovat dost nepříjemně. Nájemníci jsou neplatiči a svoloč, která zdemoluje byt a s dluhem odtáhne pryč. Takového závěry lze vyvodit z článků, ve kterých mají hlavní slovo majitelé bytů stěžující si nad špatnými nájemníky. Příspěvků v opačném gardu však v tuzemské mediální krajině najdete jako šafránu. Na základě zkušeností našich čtenářů jsme se rozhodli zveřejnit příběh, ve kterém byl nájemník ten, který tahal za kratší konec provazu.

Čtěte také: Single ženy jsou ohroženým druhem

Veškerá jména osob jsou smyšlená. Redakce finančního serveru investia.cz zná aktéry.

Pračka v hlavní roli

O svůj příběh s podlými majiteli bytu, manželů Bytných, se s námi podělila Taťána z Prahy. Ta se začátkem roku pracovně stěhovala do hlavního města a hledala vhodný (a levný) podnájem. Byla ochotna přistoupit na podmínky diktované manželi. Třeba na tu, že bude odjíždět na víkend. Trochu jí překvapilo, že v bytě není pračka. Přeci jen vozit si každý týden prádlo na vyprání k mamince se jí moc nezamlouvalo. Projevila přání o koupi pračky. Manželé Bytní ji vyšli ochotně vstříc. Nutno podotknout, že byt byl v podkroví rodinného domku. V přízemí bydleli manželé, v patře pak nájemník.

Čtěte také: Klienti realitních makléřů: Zvrhlík pronajímá byt

První nepříjemné překvapení zažila Taťána hned po týdnu bydlení. Paní Bytná jí dala na botník vzkaz, aby si v bytě uklidila. Nebude prý tolerovat, když válí své svršky po zemi. Druhý vzkaz následoval o pár dnů později, kdy si opět paní Bytná povšimla neumytého nádobí od večeře a vytmavila Taťáně, že takto by si spolu nerozuměly. Podobné tlaky, co všechno dělala Taťána špatně, pokračovaly.

Proč bychom vám měli platit celou kauci?

Po necelém měsíci Taťána oznámila ukončení pronájmu a zároveň dodržela výpovědní lhůtu v délce jednoho měsíce. To si manželé nenechali líbit. Taťánu nařkli z jednoznačného porušení dlouhodobé smlouvy a kvůli tomu jí sníží kauci. Jaké však bylo překvapení Taťány, když vracela klíče od bytu. Bytní jí snížili kauci o další peníze. Stroze vše okomentovali, že když ona porušila smlouvu, tak mohou i oni.

Čtěte také: Klienti realitních makléřů: Donchuán a pragmatička

Pravda v tomto případě stojí kdesi uprostřed. Nájemní smlouva bez možnosti předčasného ukončení je špatná a ani její podepsání a následné zrušení není nic výjimečného. Manželé Bytní se automaticky začali stavět do role oběti, se kterými Taťána vyběhla.