reklama

Nastal čas pro prodej (nejen) garáže?

redakce dne 06. 05. 2022 - 00:00

Nastala nejvhodnější doba pro prodej nemovitosti? Má význam prodávat realitu v době rostoucí inflace? A co udělat s penězi, které za prodej získáme?

V jednom menším bývalém okresním městě se na řadové garáži u přilehlého panelového sídliště objevil stručný inzerát, ve kterém vlastník nabízel k prodeji garáž s cenovkou 500 tisíc korun.

Na inzerátu nás v redakci finančního serveru investia.cz zaujaly případné důvody vedoucí dotyčnou osobu k prodeji garáže. Při zapojení fantazie okamžitě vyvstane celá řada životních situací, které dotyčného prodejce (nebo prodejkyni) vedli k rozhodnutí o prodeji této malé nemovitosti. Nechme stranou, zda je půl milion za běžnou řadovou garáž postavenou v 70. letech minulého století málo nebo hodně.

Sestavili jsme výčet následujících možností vedoucí k prodeji zbytného nemovitého majetku jako je garáž na panelovém sídlišti.

Rostou ceny, prodám

Rostoucí ceny nemovitostí příznivě stimulují prodávající. Mají pocit, že prodali za dobrou cenu. Jenže ceny realit v Česku neklesají, nýbrž stoupají. Nyní skokově, především byty v Praze. Cenový růst obytných realit drží i další města. Maximálně může hodnota realit nějakou dobu stagnovat.

Je-li váš důvod pouze prodejní a chcete využít dobrou cenu, vydržte. Především tehdy, když nemáte pro finanční zdroje získané prodejem reálné využití. Mírný (a dočasný) pokles ceny nemovitosti nebude tak vysoký, jako nynější vysoká inflace.

Nemáte-li pro garáž využití, nabízí se její pronájem. Na sídlištích se garáže pronajmou snadno a za zajímavý výnos.

Stěhuji se pryč

Dobrým argumentem pro prodej reality je stěhování se jinam. I v tomto případě si dokážeme představit pronájem garáže. Máte-li spolehlivého nájemce, se kterým nebudou potíže, který nájem hradí pravidelně, vyhráli jste. Získali jste pasivní příjem, který nepotřebuje přílišnou pozornost. V opačném případě se prodej nemovitosti jeví jako vhodné řešení. Existuje pravděpodobnost, že v novém bydlišti budete poptávat garáž a peníze získané prodejem té stávající vám vypomohou.

Jsem důchodce bez auta

Jednou z myšlenkových variant účelu prodeje garáže, je starobní důchodce, který již ze zdravotních důvodů neřídí. Případně jde o důchodkyni, které zemřel manžel a ona si na řízení auta a jeho údržbu netroufá.

Prodej automobilu je v těchto případech prvním krokem, druhým je odprodej garáže. Zároveň o ni nejeví zájem ani jeho potomci. Peníze získané prodejem garáže si důchodce zpříjemní stáří a má přilepšení ke starobnímu důchodu.

Kam s penězi?

Nejste-li zrovna penzista, bude složitější, kam peníze získané prodejem garáže umístit. Jednorázovou investici nelze doporučit, zbytečně byste ztratili příležitosti plynoucí z pravidelných investic.

Pro uložení vyšší sumy získané prodejem nemovitosti doporučujeme zvolit konzervativní řešení v podobě vhodného termínovaného vkladu. Depozitní produkty svým úročením pokryjí alespoň část vysoké inflace.