reklama

Hitparáda provizí: Jasně vede investiční životní pojištění následované hypotékami

redakce dne 29. 07. 2011 - 00:00

Mezi nejlépe provizně ohodnocené finanční produkty patří investiční životní pojištění, hypoteční úvěry a úvěry ze stavebního spoření. Naopak na chvostu jsou provize z povinného ručení a z penzijního připojištění.

Sestavit tabulku provizí z finančních produktů není na jednu stranu příliš těžké. Na druhou stranu je třeba vzít na vědomí, že výpočet provizí závisí na platbách, které zaplatí klient, jenž si daný finanční produkt sjedná. Může se tak klidně stát, že provize z penzijního připojištění může fakticky přesáhnout provizi z hypotéky. Záleží přitom na základě, ze kterého se provize vypočítává. Čtěte více: Provize finančních poradců pod drobnohledem

Provizní premiant – investiční životní pojištění

Průměrná provize z investičního životního pojištění může dosáhnout částky až 40 tisíc korun. Hodně záleží na měsíční úhradě pojistného, respektive její roční výše. Běžně se uvádí, že provize dosahuje 100 až 160 procent z ročního předepsaného pojistného. Platíte-li měsíčně 1500 korun na investičním životním pojištění, bude základ pro výpočet provize částka 18 000 Kč. Provize pak bude činit něco mezi 18 000 až 28 800 korunami. Šikovný finanční poradce, kterého zajímá v první řadě vlastní zisk, může klientovi doporučit i mnohem vyšší měsíční částku. Čtěte více: Riziko pro klienty představují prodejci finančních produktů

Provize z hypoték a úvěrů ze stavebního spoření

Výpočet hypotečních úvěrů a úvěrů ze stavebního spoření se vypočítává na základě procenta z celkového objemu úvěru. Hypoteční makléř si tak kromě provize z úvěrů přijde i na provizi ze životního pojištění neboť úvěry na bydlení ze své podstaty vyžadují pojistné zajištění.

Průměrná provize z hypoték a úvěrů ze stavebního spoření se pohybuje mezi 0,5 až 1,5 procenty celkové půjčky. Nejčastější výše provize se pohybuje okolo jednoho procenta. To v případě dvoumilionové hypotéky činí mezi 10 000 až 30 000 korun.

Provize z penzijního připojištění

Provize z penzijního připojištění jsou závislé na měsíční úložce. Ta se násobí zhruba dvěma až čtyřmi, v závislosti na daném penzijním fondu. Jestliže si spoříte na penzijní připojištění 500 korun měsíčně, provize pro vašeho finančního poradce činila při sjednání smlouvy mezi jedním až dvěma tisíci korun.

Provize z pojištění aut

Výhodou provizí z pojištění aut, mezi které patří povinné ručení a havarijní pojištění je, že mají v sobě zakomponovanou následnou provizi. Ta bývá zhruba poloviční oproti té, kterou finanční zprostředkovatel získá při sjednání provizi. Základ provize pojištění automobilů a ostatních dopravních prostředků se vypočítává mezi 10 až 20 procenty z předepsaného pojistného.

Následné provize

Stejně jako u pojištění aut, jsou následné provize často i u životních pojistek. Oproti vysokým provizím, které jsou vypláceny poradci bezprostředně po sjednání produktu, tvoří nepatrný objem z ročního pojistné. Většinou jde o jednotky procent. Jsou to však peníze a ty jak známo nejsou nikdy k zahození. Čtěte více: Následné provize u finančních produktů