reklama

Hypotéka jako dobrý kamarád nájemníka

redakce dne 09. 05. 2014 - 01:00

Nízké ceny hypotečních úvěrů tlačí na vlastníky. Cílevědomí nájemníci dokáží stlačit výši nájmu hluboko pod splátku hypotéky.
 

Vztah majitelů bytů a domů určených pro nájmy a nájemníky, kteří hledají novou možnost bydlení, dostává nové rozměry. Dobře informovaný nájemník s nadprůměrnou vyřídilkou může pronajímatele zavalit tolika argumenty hovořící pro snížení nájmu natolik, aby svolil pro nižší cenu nájmu. Čtěte také: Vlastní bydlení je pro mladé lidi koulí na noze. Doslova

Realitní makléři, kteří přispívají svými postřehy do článků Klienti realitních makléřů: Donchuán a pragmatička a Klienti realitních makléřů: Zvrhlík pronajímá byt, přiznávají, že se na trhu vytvořila malá, za to pomalu rostoucí skupinka nájemníků, kteří si neberou servítky a udělají první a poslední, aby získali nižší nájem. To vše ve vší slušnosti a úctě k realitním agentům a majitelům bytů. Jednají věcně, srozumitelně a vše mají racionálně podloženo. Čtěte také: Jak stanovit výši nájemného

Přinášíme tři tipů na to, jak si umně snížit cenu nájmu. Níže uvedené postupy neplatí automaticky na každého, ale dají se na majitele bytů a realitní kanceláře alespoň vyzkoušet.

Rozdíl mezi snížením měsíčního nájmu o pár stokorun měsíčně jen tím, že řeknete jednu dvě věty navíc za to určitě stojí.

Cenová mapa

Nájmy dvou bytů o stejné velikosti a dispozici v jedné a téže lokalitě, nebo dokonce bytovém domě nebudou s vysokou pravděpodobností shodné. Vždy bude jeden byt dražší a druhý levnější. Tento jednoduchý argument mějte na paměti a zeptejte se, proč byste měli platit rozdíl, když přes ulici je možnost nižšího pronájmu rovnocenného bytu.

Univerzální pravidlo hraje tvrdě ve prospěch nájemníka. Majitel bytu i realitní kanceláře chtějí udělat byznys. Jsou schopni vyjednávat. Přistupovat na první verzi ceny nemá smysl, vždy je vhodné se pokusit nájem podstřelit. Klidně o polovinu. Posměch realitního makléře za vás nájem platit nebude. Stejně tak složenky makléře se nezaplatí z toho, že uděláte otočku a půjdete se poptat přes ulici. Čtěte také: Časté triky realitních kanceláří vůči klientům

Lokalita

Tolik vyzdvihovaná lokalita, ve které se byt nachází, hraje do karet oběma stranám. Populární dostupná občanská vybavenost, zastávky MHD nebo čistota nehraje při snižování nájmu žádnou roli a nemá cenu se na ně zaměřovat. Klíčovými parametry jsou sociální prvky v pozadí. Je ve čtvrti příliš mnoho heren? Je v ulici, čtvrti či městě příliš vysoká kriminalita ve srovnání s ostatními částmi obce? Tyto argumenty mohou snížit cenu nájmu i proto, že se budete chtít nastěhovat spolu s dětmi. Případně si rodinu založit.

Hypotéka jako dobrý kamarád

Nepatříte-li mezi příznivce pořízení bydlení na hypotéku, lze využít aktuální úrokovou mánii ve svůj prospěch. Předpoklad je jednoduchý a vychází ze samotné podstaty nabídek bank: Proč bych měl platit nájem, když si mohu dovolit hypoteční úvěr? Toto tvrzení lze přeformulovat na: Proč bych měl platit vysoký nájem, když dostanu levnou hypotéku? Hypotézu je nutno zpevnit argumenty, které si ukážeme na přiloženém příkladu.

Mladá profesionálka Hana bydlí v Plzni. Za žádnou cenu nechce platit hypotéku, avšak nechce hradit ani příliš vysoký nájem. Udělala si malý průzkum trhu a zjistila, že byt s dispozicí 2+kk o velikosti 75 metrů čtverečních v novostavbě stojí zhruba 2,5 milionu korun. Kdyby si pořídila hypotéku ve výši 1,9 milionu korun (76 procent hodnoty ceny nemovitosti) s 30letou splatností a tříletou fixací 3,04 procenta p. a. bude měsíční částka činit 8 052 korun (tj. 3,04 % p. a.). Nájemné v podobném bytě vyjde na 8 000 korun. Tento výsledek je skvělý pro budoucího dlužníka, který si vezme hypotéku. Pro majitele nemovitostí jde o černou můru. Na trhu je obecné povědomí, že je dobré bydlet ve vlastním a zároveň pronajímatel (stejně tak i jím najatá realitní kancelář) chtějí udělat obchod. Aby ho mohli realizovat, musejí jít s cenou dolů, aby se stali pro nájemníka atraktivními. Čtěte také: O kolik přeplatíte hypotéku 1,3 milionu korun?

Obchod je o psychologii mezi nabídkou majitele bytu a poptávkou, kterou činí nájemník hledající bydlení. Na to při vyjednávání o nájmu nezapomínejte. Čtěte také: Když hypotéka omrzí