reklama

Hypotéky, které u nás (zatím) nejsou

redakce dne 12. 04. 2013 - 00:00

Hypoteční úvěr je značně variabilní produkt a přitahuje pozornost laiků i odborníků. U nás však stále některé typy hypoték nejsou.
 

O hypotečních úvěrech toho bylo napsáno již dost. Banky se předhánějí ve snižování úrokových sazeb a odpouštění poplatků za vedení úvěrového účtu. Ve srovnání s rozvinutým západním trhem je to spíše takové lechtání. Zajímavější hypoteční nabídka tu zatím není.

Některé banky však dokáží inovovat a alespoň marketingově těžit z nových pojmů. Máme tím na mysli aktivity Hypoteční banky, která loni spustila australskou hypotéku a letos kus-kus hypotéku. Inovace však nejdou zastavit a další typy hypotečních úvěrů na nás teprve čekají. Čtěte také: Marketingové triky: Australská hypotéka a Holandská penze

Sekundární hypotéka

Sekundární hypotéky v Česku nejsou. Zatím jim není nakloněna legislativa, ale například ve Velké Británii nebo ve Švýcarsku jsou oblíbené. Je otázkou jestli se v tuzemsku tento typ hypotečního úvěru oživí. Nejde však o žádnou převratnou novinku, neboť v českých zemích bylo možné si tento typ úvěru sjednat již na přelomu 19. a 20. století.

Sekundární neboli druhá hypotéka je určená pro ty, kteří již jednu mají. Klient si sjedná hypotéku třeba na rodinný domek. Část splatí a následně si vezme ještě druhou neúčelovou hypotéku na automobil nebo vybavení domu. Každou hypotéku má v jiné bance.

Reverzní hypotéka

Reverzní hypotéka je obrácená. Majitel nemovitosti se rozhodne prodat nemovitost, avšak chce v ní dožít své dny. Banka, která realitu zatíženou reverzním hypotečním úvěrem koupí, vyplácí bývalému majiteli doživotní rentu. U nás k tomu ještě nenastal vhodný čas, ale například v Rusku fungují reverzní hypoúvěry již rok.

Dopředná hypotéka

Naopak dopředná hypotéka (též forward hypotéka) je založená na principu nákupu podmínek, nejčastěji předem dané výše úrokových sazeb, jaké jsou aktuálně nabízené na trhu. V Česku se s ní lze setkat, ale v omezené míře.

Pro přiblížení této hypotéky použijeme opět příklad. Fixace vašeho úvěru končí třeba až za rok. V tuzemsku si můžete koupit dopřednou hypotéku maximálně na rok dopředu, ve Švýcarsku třeba i na dva roky.

Portfolio hypotéka

Hypoteční úvěr se rozdělí podle objemu finančních prostředků na dvě části, přičemž jeden díl podléhá pevné (fixní) úrokové sazbě, druhá část pak sazbě variabilní. Můžete tak dosáhnout lepších podmínek, než kdybyste chtěli celý úvěr financovat jednou sazbou. Běžně se s portfolio hypotékou lze setkat v již zmíněném Švýcarsku.

Na inovacích záleží

Podobně na tom byly hypotéky bez dokazování příjmů. Banky, které se nebály a nabídly tento způsob financování bydlení jako první, ovládly většinu trhu. Je jen otázkou času, kdy budou výše uvedené hypotéky uvedeny i v Česku. Než některá banka spustí nový hypoteční produkt, pečlivě prozkoumá potenciál trhu a zájem lidí.