reklama

Bankovní identita usnadní komunikaci po internetu

redakce dne 05. 11. 2020 - 00:00

Tuzemské banky se zapojují do projektu bankovní identity. Ta má usnadnit Čechům přístup k privátním i veřejným on-line služeb.

Bankovní identita, též známá pod zkratkami bankovní ID nebo BankID je služba, která umožňuje elektronicky podepisovat dokumenty, automaticky předvyplňovat formuláře na webech anebo se hlásit jedním přístupem do aplikací online firem poskytující e-služby. Principem je usnadnění pohybu v online sféře. Odpadá nutnost pamatování si hesel do různých služeb. S bankovní identitou propojíte vše jednou službou.

Jak na bankovní identitu?

Aktuálně může bankovní identitu využít 5,5 milionů lidí, kteří mají u některé z českých bank bankovní účet. Netřeba tudíž zakládat žádnou novou službu. Jediné omezení tkví pouze v rozhodnutí konkrétní banky, zda se bude chtít k tomuto konceptu připojit. Pro všechny banky platí stejné výchozí podmínky.

Český bankovní sektor se chopil příležitosti pro vytvoření bankovní identity, která kopíruje dříve založenou službu mojeID od CZ.NIC.

Čtěte také: Multibanking aneb Banky učí klienty novému slovíčku

Napojení na státní NIA

Historicky starším předchůdcem bankovní identity je služba mojeID, za kterou stojí CZ.NIC, správce české národní internetové domény CZ. Rovněž mojeID umožňuje občanům elektronicky komunikovat s firmami a státem z jednoho místa bez potřeby vyplňovat pro každou službu přístupové údaje.

Česká bankovní asociace se začala myšlenkou na bankovní ID zabývat pod dřívější označením SONIA. Bankovní ID je stejně jako v případě služby mojeID napojená na Národní bod pro identifikaci a autentizaci (NIA), za kterým stojí stát. Ten nyní legislativně umožnil bankám, aby od 1. ledna 2021 mohli spustit bankovní identitu pro své klienty. Náklady spojené s provozem BankID nesou banky a subjekty zapojené do tohoto projektu. Pro občany a stát je využívání bankovní identity a s nimi souvisejících služeb bezplatné.

Dvě platformy šesti bank

Bankovní identita však není výtvorem České bankovní asociace, jak by se mohlo z výše uvedeného zdát. Ta poskytuje pouze podporu pro členské banky. Banky se proto sdružují do aliancí a společně vyvíjí platformu pro bankovní identitu. Aktuálně jsou v Česku známé dvě platformy, které chtějí v příštím roce nabízet BankID pro své klienty.

Bankovní identita, a. s. je společný projekt tři největších českých bank v podání České spořitelny, ČSOB a Komerční banky. Fio banka, Moneta Money Bank a Air Bank společně vytvořili Alianci pro bankovní identitu. Podle dostupných informací chce Aliance údajně s projektem trojice největších bank rovněž spolupracovat. Veškeré uvedené banky spustí službu bankovní identifikace v průběhu prvního čtvrtletí 2021. Ve druhém čtvrtletí 2021 spustí bankovní ID například UniCredit Bank, Raiffeisenbank a Equa bank.

Jednotlivé banky mají pro bankovní identitu coby svou novou službu vlastní pojmenování. Česká spořitelna službu jednoduše nazvala jako Bankovní IDentita, ČSOB ji nabízí jako ČSOB Identita a u Komerční banky ji hledejte pod názvem Bankovní identita KB.

BankID umožní přístup na Portál občana

Až 130 služeb státu prostřednictvím Portálu občana můžete získat pomocí bankovní identifikace. Portál občana funguje umožňuje vyřídit celou řadu služeb a dokladů elektronicky. Mezi služby Portálu občana obsahují třeba výpis z bodového registru řidičů, výpis z trestního rejstříku, výpis z insolvence. Lze si rovněž požádat o živnostenské oprávnění anebo získat informace o konci platnosti řidičského či občanského průkazu.

Čtěte také: Rozdělení bank na univerzální a specializované

Nyní při přístupu do elektronických služeb státu je nutné vlastnit občanský průkaz s čipem a čtečkou anebo mít zřízenou datovou schránku.

Výhody bankovní identity

Založení a vedení bankovní identity je zdarma. Navíc ji v případě vlastnictví osobního bankovního účtu již máte založenou.

Jak založit bankovní identitu?

Máte-li v libovolné v Česku působí bance osobní účet, nemusíte se o bankovní identitu starat. Pakliže jste bez účtu, stačí si ho založit a zároveň získáte bankovní identitu.

Čtěte také: Komerční banky vs centrální banky

Bankovní identita v zahraničí

V zahraničí bankovní identitu používají například v Dánsku, Švédsku, Kanadě, Indii nebo Estonsku. Zkušenosti jsou vesměs pozitivní. Ze severských zemí navíc přišel i postřeh, který zní, že do banky budete muset jen jednou v životě, a to při založení bankovního účtu.

Jak použít bankovní ID?

Pro využívání BankID bude zapotřebí telefon, tablet nebo počítač s připojením na internet. Odpadají tím návštěvy klientských center a stání ve frontách.

Banka neposkytne bez vašeho souhlasu přístup osobám třetích stran. Ověřování požadavku mezi vámi a třetím subjektem, například energetickou společností, proběhne zadáním vašich bankovních přístupových údajů do patřičného formuláře. Následně dojde ke dvoufaktorovému ověření a vy můžete vstoupit do online prostředí energické společnosti. Ve skutečnosti je přihlašování pouze mezi vámi a vaší bankou. Ta vás propojí se třetí stranou, aniž by námi zmíněná energetická společnost získala vaše přístupové údaje.