reklama

Bankovní poplatky aneb Za co platíme českým bankám

Eva Nachtmannová (neověřeno) dne 15. 12. 2010 - 00:00

Bankovní poplatky tvoří nedílnou součást bankovních sazebníků a ceníků. Jaké poplatky na vás čekají při vedení osobního účtu? Přečtěte si více o bankovních poplatcích.

Řada bank na bankovních poplatcích natolik profituje, že tvoří nedílnou součást jejich zisků. Proto přinášíme hitparádu poplatků, které by si banky mohli odpustit. Několik bank a družstevních záložen si na nulových poplatcích založilo marketingovou kampaň a daří se jim poměrně dobře oslovovat klienty. Mezi nejznámější banky, které mají nulové, případně velice nízké poplatky za vybrané služby je mBank a Fio banka. Zřídit si osobní účet levně můžete třeba u Poštovní spořitelny, která nabízí Osobní účet Zadarmo, LBBW Bank vám založí IQ konto nebo si můžete sjednat Aktiv konto od Volksbank. Čtěte více: Roste význam družstevních záložen jako alternativa bank

Hitparáda bankovních poplatků

Přesto však není na škodu připomenout si, jaké položky lze najít v některých bankovních sazebnících. Nejde o všechny poplatky, ale zejména o ty, které jsou do určité míry bizarní.

Poplatek za neuskutečnění platby

Tento poplatek se vztahuje například na nepřijatý příkaz prostřednictvím sběrného boxu umístěného v bance. V modelové situaci stačí, abyste příkaz k úhradě vyplnili špatně anebo na účtu neměli dostatek peněz. Platba se tak neuskuteční, zato banka si za tento úkon naúčtuje odměnu.

Poplatek za předčasně splacený úvěr

Banky se snaží účtovat i poplatek v okamžiku, kdy chcete předčasně splatit úvěr. Poplatek za předčasné splacení půjčky tak má bance kompenzovat, že jí už nebudete dále platit úroky z úvěru.

Poplatek za tisk na papír

I když je samotné vytištění výpisu z účtu nákladem zanedbatelným, stále musí někdo výpis složit a vložit do obálky. Často jde o automatizované zpracovávání, ale někdo musí celý proces kontrolovat, což banku stojí peníze.

Poplatek za účetní položku

Jestliže vám chodí na osobní účet výplata, odchází z něho standardní platby jako je placení energie, SIPO nebo kapesného pro potomky, tak se vám každá tato položka zpoplatňuje. Další fígl bank, jak si relativně bezpracně zvýšit příjem.

Poplatek za vedení hypotečního účtu

Vezmete-li si hypoteční úvěr, tak kromě splácení jistiny a placení úroku z úvěru budete bance platit i poplatek za vedení hypotečního účtu. Na jedné straně jde o další příjem banky, na druhou stranu mohou banky nabízet akce, ve kterých budou lákat nové klienty na bezpoplatkový hypoteční účet.

Poplatek za vedení kontokorentu i v době nečerpání služby

Při využití kontokorentu platíte relativně vysokou úrokovou sazbu. Avšak řada bank chce získávat další peníze tím, že vám naúčtuje poplatek i za věc, kterou vlastně ani nevyužíváte.

Poplatek za vedení platební karty

Tento poplatek je do určité míry sporný. Platební karty jsou různých typů a druhů a tak není příliš na místě tento bankovní poplatek chválit anebo kritizovat. Čtěte více: Jen tři banky nabízejí úpravu vzhledu platební karty

Poplatek za vložení variabilního symbolu do příkazu k úhradě

U tohoto poplatku musí vstávat vlasy vzhůru zejména těm, kteří provádějí velké množství transakcí s identifikátorem jakým je variabilní symbol. Opět hezký příklad toho, že banky dokáží využít každé příležitosti jak se obohatit. Čtěte více: Kolik stojí výběr hotovosti z tuzemských bankomatů?

Poplatek za výběr na přepážce z vlastního účtu

Opět sporný poplatek. Banka bude argumentovat, že jí výběr peněz na přepážce stojí čas, po který se mohl pracovník na pokladně věnovat bohulibějším, pro banku přínosnějším, činnostem. U tohoto neobstojí laciná lamentace bankovních klientů, že když jsou peníze jejich, tak proč platit za to, když se k nim musí dostat.

Poplatek za výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou

Účtovat si poplatky za cokoliv elektronického je nečestné a nesportovní, poznamenal by jistě Mirek Dušín. Ačkoliv je vybudování bankovní IT infrastruktury drahá věc, výpis z účtu zasílaný v elektronické podobě nestojí téměř nic.

Poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat

Jestliže banka si účtuje poplatek za zjišťování zůstatku prostřednictvím bankomatu, můžete si zůstatek zjišťovat třeba na přepážce. Tento úkon nemají banky ve svých sazebnících. Čtěte více: Kolik stojí výběr hotovosti z tuzemských bankomatů?

Poplatek za zrušení či změnu trvalého příkazu přes internetové bankovnictví

Podobně jako při poplatku za výpis účtu, který vám banka pošle na váš e-mail, jsou i úpravy trvalých příkazů v rámci internetového bankovnictví do určité míry jen snahou banky získat další peníze na poplatcích.

Výše poplatku za vklad na účet na přepážce třetí osobou

Stejně jako při výběru peněz z vlastního účtu na přepážce, je i vkládání peněz na účet spornou záležitostí. Čtěte více: Psaní z banky: Vážený pane, chceme vám půjčit peníze

Také se vám nelíbí poplatky? Napište nám na redakční e-mail redakce (at) investia.cz (kde at je zavináč - @) vaše zkušenosti s bankovními poplatky a jejich placením.