reklama

Budování bohatství: Dividendové akcie a termínované vklady

redakce dne 20. 08. 2013 - 01:00

Zbohatnout se dá různými způsoby. Třeba kombinací nákupu akcií s výplatou dividend a uzamykání výnosů na termínovaných vkladech.
 

Pro snazší pochopení problematiky nebudeme uvádět žádné společnosti nebo banky, jejichž produkty a služby můžete využít.

Představme si modelovou situaci, ve které čtyřicátník Felix Mužný průběžně nakupuje akcie. Dává přednost takovým, které mají silný potenciál k nárůstu hodnoty během krátké doby a zároveň je možnost z nich získat dividendu.

Finančně odpovědné chování

Felix tak nečiní nic neobvyklého, co dělá celá řada investorů. Díky svým příjmům, respektive rozdílu mezi příjmy a výdaji, dokáže nakoupit akcie za sto tisíc korun ročně. Na měsíční bázi odkládá část peněz na spořící účet a investuje do otevřených podílových fondů.

A i když je odpovědný a nakupuje akcie, má penzijní připojištění a stavební spoření. Dělá zkrátka to, co je snem každého finančního poradce – diverzifikuje své finanční prostředky.

Čtěte také: Doplňkové penzijní spoření vs penzijní připojištění

Zadání je následující. Felix jednou za čas nakoupí větší množství podhodnocených akcií, u kterých během jednoho roku očekává nárůst jejich hodnoty. Jakmile dojde ke zvýšení hodnoty cenných papírů, část jich odprodá. Většinou tolik, kolik činila původní výše investice. Zbylé akcie drží dále a čeká na výplatu dividendy.

Finanční prostředky získané z prodeje části akcií vkládá na termínovaný vklad. Řídí se jednoduchým osobním pravidlem, a to, že je zbytečné příliš mamonit. Jednou vydělané peníze na základě rozdílů hodnoty cenných papírů tak už neinvestuje dále. Namísto toho je odkládá do depozitních produktů.

Podhodnocené akcie a termínované vklady

Vše si ukažme na jednoduchém příkladu. Felix má na svém investičním účtu zhruba sto tisíc korun. Bedlivě sleduje finanční trhy. Jakmile se objeví možnost výhodného nákupu akcií, investuje. Peníze drží tak dlouho, dokud nepřekonají nějakou předem danou hranici.

Čtěte také: Akcie a dividendy

Z budoucí hodnoty vychází z cílových cen, kterým cenným papírům přisuzují analytici. Jde sice jen o odhady, ale mají alespoň orientační vypovídací hodnotu. Jakmile narazí na nějakou akcii, která je podhodnocená, tj. analytici jí přisuzují během následujících 12 měsíců růst, nakupuje.

V našem případě nakoupil za sto tisíc korun akcie nejmenované společnosti, která působí ve Spojených státech. Jeden cenný papír pořídil za jeden dolar (19,376 Kč za USD k 19. 8. 2013 dle kurzového lístku České národní banky) s tím, že je zde šance, že akcie během roku zpevní na dolary tři. Tato predikce se úplně tak nezdařila. Po 14 měsících akcie zvýšily hodnotu o dolar. Znamením pro rozhodnutí, jestli prodat anebo držet byl kurz dolaru. Ten se od původní hodnoty příliš nezměnil a při prodeji činil 19,3 koruny za dolar.

Kurzová ztráta, dvojnásobný výnos

Felix utrpěl mírnou ztrátu, avšak nešlo o žádnou horentní sumu. Prostřednictvím zdvojnásobení hodnoty akcií prodal polovinu množství. Získané peníze přiložil na termínovaný vklad, který je úročen zhruba čtyřmi procenty.

Čtěte také: Milion za 25 let od 1 500 Kč měsíčně

Toto je jednoduchý postup, jak z realizovaného zisku vzniklého rozdílem mezi nákupní a prodejní hodnotou akcií získat peníze. Ty následně uložit na ryze konzervativní produkt s cílem zajistit se na stáří.