reklama

Budujeme rentu

redakce dne 10. 07. 2017 - 00:00

Hlavní zásady pro budování renty se dají shrnout do několika univerzálních postřehů. Stačí si je osvojit a máte nakročeno k rentě.
 

Univerzální pravidlo číslo jedna zní tak, abyste s penězi odkládanými na penzi nepočítali. Neplánujte, že až jednou našetříte hezkou sumu, splatíte jí například hypotéku. Vyhněte se i jakémukoliv utrácení, finanční prostředky nechte zhodnocovat.

Příspěvky od zaměstnavatelů

Zjistěte si, jestli váš zaměstnavatel nabízí příspěvky na PP a životní pojištění. Ze statistik Asociace penzijních společností ČR vyplývá, že v roce 2016 činil průměrný příspěvek zaměstnavatele 770 korun. Průměr je spočítán ze všech příspěvků zaměstnavatelů, kteří svým zaměstnancům přispívají na tento typ spoření.

Čtěte také: Dilema: Vyplatí se zvýšit příspěvek na penzi?

Po příspěvcích se zajímejte u každého zaměstnavatele, u kterého budete během života pracovat. Jde ostatně o jeden z rozšířených a oblíbených benefitů.

Banka jako výchozí bod

Nevíte-li jaký finanční produkt či nástroj zvolit, zeptejte se v bance, u které máte vedený váš osobní účet. Rozhovor s pracovníkem banky vás přinejmenším vhodně nasměruje. S nejvyšší pravděpodobností půjde o tradiční produktový mix jako je penzijní spoření, investice do podílových fondů a životní pojištění. Standardní bankovní nabídka nebude oslnivá, přesto získáte základní přehled. Lepší službu vám prokáže finanční poradce, který má k dispozici pestřejší portfolio finančních produktů.

Vytvořte si návyk

Začněte co nejdříve spořit na penzi. I nízké úložky několika set korun měsíčně pro vás znamenají vytvoření návyku a utvrdí vaši finanční disciplínu. Jakmile jednou odložíte stranou peníze, vytváříte si tolik potřebný a již zmíněný návyk. Časem vybalancujete vhodnou částku, abyste odkládali přiměřenou sumu. Lakonicky se dá shrnout, aby úložka byla tak akorát, ani málo, ani hodně. Je to lakonická rada, přesto klíčová.

Čtěte také: Čtyři správné zásady pro vybudování renty na stáří

Na peníze zapomeňte

S penězi odkládanými na penzi nepočítejte, nechte je zhodnocovat a neplánujte s nimi zaplatit například hypotéku. Stejně ani žádné další výdaje – třeba rekonstrukci bytu anebo pořízení auta.