reklama

Dlouhodobé spoření

redakce dne 02. 03. 2018 - 00:00

Pro pravidelné a dlouhodobé spoření je největším strašákem inflace. I přes její negativní vlivy je dlouhé spoření lepší než žádné.

Vyplatí se spořit anebo raději investovat? Toto dilema se nedá vždy uspokojivě zodpovědět. My se zaměříme na možnosti, které s sebou přináší dlouhodobé spoření.

Proč dlouhodobě spořit?

Jestliže již dlouhodobě spoříte anebo se k tomu chystáte, budujete si kvalitní finanční návyk a za druhé roste vaše finanční rezerva.

Čtěte také: Tři tipy jak spořit

Nevýhody dlouhého spoření

Spoření dlouhodobě nepřeje inflace, která je vyšší než úrokové sazby. Máte-li libovolné depozitum úročené například jedním procentem a inflace v dané chvíli je dvouprocentní, realizujete jednoprocentní ztrátu. Na dlouhém horizontu přicházíte o peníze. Držíte-li na spořícím účtu úspory ve výši sto tisíc korun, každým rokem ztratíte tisícikorunu. Stále budete mít sto tisíc, avšak reálná hodnota bude jen 99 tisíc.

Do vysvětlení jsme nezapočítali i zdanění úroku. Úroky se v současnosti daní 15procentní sazbou, kterou za vás odvede banka.

Pro libovolně dlouhé spoření lze využít následující finanční produkty:
Spořící účet
Termínované vklady
Stavební spoření
Doplňkové penzijní spoření

Pro krátkodobé spoření jsou vhodné spořící účty a termínované vklady. Pro dlouhodobé spoření je určeno stavební spoření anebo doplňkové penzijní spoření.

Jaký produkt použít pro dlouhodobé spoření

Spořícím účtům se z dlouhodobého hlediska raději vyhnete. Pro spoření se nehodí, jsou vhodné pro uložení finanční rezervy, nikoliv pro celoživotní úspory. Při dědictví, výhře anebo prodeji hodnotějšího majetku se spořící účet dá využít pro uložení vysoké, mnohamilionové částky.

Termínované vklady, mají-li dostatečně vysokou úrokovou sazbu, se pro dlouhodobé spoření hodí více než spořící konta.

Čtěte také: Termínované vklady vs spořicí účty

Stavební spoření lze též pro dlouhé spoření doporučit. Stejně jako doplňkové penzijní spoření je i stavebko skvělým spořicím nástrojem pro pravidelné odkládání peněz. Oproti penzijku se stavební spoření ukončí po šesti letech a naspořené prostředky máte k dispozici. U penzijních produktů musíte splnit podmínku dosažení hranice 60 let a nejméně souvislého spoření po dobu 60 měsíců (pěti let). Je-li vám například 34 let, může se vám dlouhodobé spoření hodně protáhnout.

Související články:

Tip » Dva spořící účty: Na úspory a investice

Tip » Přeměna spořínka na investora

Tip » Rozdíly mezi úsporami a finanční rezervou

Tip » Spoříme a investujeme 5000 korun měsíčně