reklama

Stavební spoření je dobrý základ pro budoucnost

redakce dne 16. 05. 2016 - 00:00

Ani omezení státní podpory a snížení úrokové sazby neposílá stavební spoření na odpis. I nadále má co nabídnout.
 

Státem podporované finanční produkty jsou dobrou motivací pro investování. Na stavebním spoření si ukážeme jeho širokou použitelnost, ba až univerzálnost, se kterou zapadá do osobních financí.

Výhoda stavebního spoření spočívá ve státním příspěvku. Za rok lze získat deset procent z uložené částky (maximálně dva tisíce korun). Vázací doba, po kterou je nutné nechat peníze u stavební spořitelny, trvá šest let. Během této doby, a při získání maximálního možného státního příspěvku, dokážete naspořit zajímavou sumu. Čtěte také: Vyždímejte maximum ze stavebního spoření

Chytrý tip: Jak měsíčně zhodnotit 3000 korun?

Máte-li každý měsíc k dispozici alespoň 3000 korun, rozdělte je následovně. Do stavebního spoření pošlete 1700 korun, do investiční složky 1300 Kč. Čtěte také: Jak a kam investovat malé a velké sumy peněz?

Jako standardní využití peněz ze stavebního spoření se nabízí řešení bydlení. Jedno jestli jde o pořízení nové střechy nad hlavou, anebo rekonstrukce či modernizace stávajících bytových potřeb. Nebudete-li chtít využít peníze ze „stavebka“ na bytové účely, poslouží vám k vytvoření finanční rezervy anebo jako základ pro další investování.

Zastávka před investováním

Využít stavební spoření jako mezistupeň před investováním je nasnadě. Kombinací státního příspěvku a úročení jistiny a připisovaných státních podpor můžete dosáhnout na průměrný roční výnos překračující tři procenta. Oproti investování nejde o závratné výnosy. Máte-li k dispozici dostatek volných financí, byla by škoda nezískat od státu státní podporu. Při roční úložce 20 tisíc korun získáte během šestileté vázací doby 12 tisíc korun.

Výrazným kladem je neexistence účelu spoření, kdy s penězi můžete volně naložit. Jakmile vám doběhne jedna smlouva ke stavebnímu spoření, můžete si založit další. Uzavřít jich můžete klidně několik, státní podpora se bude připisovat pouze na jednu z nich.

Maximalizace investice

Disponujete-li dostatečnou finanční rezervou na spořicím účtu, je využití peněz ze stavebního spoření nasnadě. Budeme-li i nyní počítat, že jste během šesti let dokázali uspořit 132 tisíc korun a každý měsíc máte připraveno tři tisíce korun na pravidelné zhodnocování, budou jednotlivé úložky vypadat následovně. Do stavebního spoření i nadále poplyne 1700 korun. Investovaná suma se však navýší o peníze ze stavebního spoření. Měsíčně tak můžete po dobu šesti let zvýšit investice z 1300 Kč na 3130 Kč (rozdíl 1830 Kč získáte vydělením 132 tisíc 72 měsíci, které představují dobu šesti let). Čtěte také: Kam investovat 150 tisíc korun

I nadále představuje stavební spoření dobrou střední cestu pro budoucnost vašich peněz. Byl by hřích nevyužít státních příspěvků, které stát nabízí.