reklama

Družstevní záložny spravují na vkladech 23 miliard korun

redakce dne 14. 03. 2012 - 14:16

Sektor družstevních záložen je podle Asociace družstevních záložen stabilní a odolný. Negativní zprávou je nedávné odebrání licence Unibonu, spořitelnímu a úvěrovému družstvu, Českou národní bankou.
 

Podle předběžných hospodářských výsledků tuzemských kampeliček spravují na vkladech svých klientů zhruba 23 miliard korun. Údaje v tomto příspěvku se vztahují na rok 2011. Oproti roku 2010 tak družstevní záložny získaly o 30 procent více peněz na vkladech. Počet členů (klientů)* vzrostl o 21 procenta a přesáhl 39 tisíc osob. Zisk záložen přesáhl sumu 160 milionů korun.

I když v letošním roce byla ukončena činnost spořitelnímu a úvěrovém družstvu Unibon, v Česku jich působí ještě třináct. Čtěte také: Krach banky či záložny nebude lidi tolik bolet

Podle dřívějších informací, které se objevily v médiích, nejméně dvě družstevní záložny, jmenovitě WPB Capital a Moravský Peněžní Ústav, plánují změnu právní formy ze záložny na banku. První vlaštovkou v tomto směru byl přerod Fio, družstevní záložny na Fio banku v září 2010.

Sektor jako celek poroste i letos. Klienti družstevních záložen patří mezi finančně nadprůměrně gramotné a uvědomují si, že záložny podléhají stejně přísné regulaci jako banky. Vzhledem k celkové stabilitě sektoru je riziko nízké a průměrné výnosy z vkladů v záložnách stále překračují průměrné výnosy vkladů v bankách, řekl Jan Kotíšek, tajemník Asociace družstevních záložen. Čtěte také: Družstevní záložna nebo banka? Tři základní rozdíly

Poznámka: *) Abyste se mohli stát klientem některé z družstevních záložen, musíte se nejdříve stát jejich členem. Tuto podmínku mají tuzemské kampeličky ošetřenou a většinou znamená podpis jedné smlouvy navíc a vložení členského příspěvku. Ten se pohybuje od jedné koruny do jedné tisícikoruny.